Zoeken

Marokko: instant bankoverschrijvingen vanaf 2023

19 november 2022 - 10:00 - Economie

©

In Marokko worden momenteel de laatste tests uitgevoerd die onmiddellijke bankoverschrijvingen voor particulieren en bedrijven in het koninkrijk mogelijk zullen maken. De landelijke invoering van het systeem is gepland voor begin 2023.

De directeur van de afdeling Marktinfrastructuren en Toezicht op Betalingssystemen van Bank Al-Maghrib, Adil Zbir, had eind juli op de Forum USA-Africa Business Summit aangekondigd dat tegen het einde van het jaar instant bankoverschrijvingen zouden worden ingevoerd. "Het systeem voor onmiddellijke overschrijving is nog niet operationeel. Het project staat nog in de testfase en vereist veel technische tests", vertelde Younes Karkouri, voorzitter van Operations Global Services, een dochteronderneming van Bank of Africa, die gespecialiseerd is in de verwerking van bankdiensten, tegenover Médias24.

Lees ook: Halal bankieren groeit ondanks moeilijkheden

De manager legde uit dat in december echte tests zullen worden uitgevoerd met een zeer kleine bevolkingsgroep "om er zeker van te zijn dat alles werkt vóór de lancering begin volgend jaar". Het systeem voor onmiddellijke overschrijvingen zal het nationale verrekeningssysteem moderniseren en de tijd die nodig is om een overschrijving of betaling uit te voeren reduceren tot slechts enkele seconden. Het zal de banken ook in staat stellen hun klanten nieuwe bankdiensten aan te bieden.

Lees ook: Marokko: recordaantal bankkaart-transacties, Marokkaanse diaspora op kop

"Elke bank kan mogelijk verschillende producten aanbieden die gebaseerd zijn op deze onmiddellijke overschrijving. Neem bijvoorbeeld een elektronische transactie. Wie vandaag bij een handelaar betaalt met een kredietkaart, moet bij zijn aankoop onmiddellijk betalen, maar de betaling wordt pas een dag of twee later gecrediteerd. De handelaar wordt nu meteen gecrediteerd," verklaart een bron uit de sector.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team