Zoeken

Covid-19 Marokko: einde tweede Omikrongolf

11 augustus 2022 - 17:40 - Marokko

©

In Marokko is de tweede Omikrongolf ten einde, na twee opeenvolgende weken van "laag groen" waakzaamheidsniveau. Het is het begin van de post-golf fase of de vierde tussenperiode.

Tijdens zijn presentatie van het tweemaandelijks overzicht van de epidemiologische situatie (5 juli tot 8 augustus 2022), verklaarde Mouad Mrabet, coördinator van het Nationaal Centrum voor noodmaatregelen op het gebied van de volksgezondheid van het ministerie van Volksgezondheid en Sociale Zaken, dat Marokko een vierde Covid-19 golf heeft doorgemaakt. Deze duurde 11 weken en bereikte een hoogtepunt tussen 20 juni en 3 juli.

Lees ook: Omikron-besmettingen nemen opnieuw toe in Marokko

De tweede Omikrongolf is afgelopen. Waakzaamheid blijft echter geboden omdat "de verspreiding van het virus op een lager niveau zal doorgaan. "Een golf is mogelijk, maar niet ophanden", waarschuwde de coördinator. In dit verband werd ook geconstateerd dat de verspreiding van het virus de afgelopen twee weken geleidelijk is afgenomen. Mrabet meldt tevens dat het percentage positieve tests is gedaald van 22,6% in de topweek tot 3,2% vorige week, met een voortplantingsindex van 0,83.

Het aantal ernstige of kritieke gevallen dat op afdelingen voor intensieve zorg werd opgenomen, daalde met 76% tot 999 gevallen in de vierde golf, in vergelijking met de 4201 gevallen die in dezelfde periode in de eerste golf van Omikron werden opgenomen. Volgens Mouad Mrabet is dit resultaat te danken aan de natuurlijke immuniteit van de burgers en de immunisatie door inenting. Het aantal sterfgevallen tijdens de tweede golf van Omikron daalde met 85% van 1182 gevallen tot 182 gevallen.

Lees ook: Marokko: covid-19 maatregelen voorkwamen 16.000 sterfgevallen

Zoals gebruikelijk besloot Mouad Mrabet zijn presentatie met een oproep aan alle burgers ouder dan 60 jaar en personen ouder dan 18 jaar met chronische ziekten, om de boosterdosis zes maanden na de derde dosis te halen. Hij drong er ook bij mensen met ademhalingssymptomen op aan een mondmasker te dragen en te stoppen met professionele of sociale activiteiten en zich naar een gezondheidsinstelling te begeven voor behandeling.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team