Zoeken

Corruptie in Marokko: een groeiend probleem

7 januari 2024 - 09:00 - Marokko

©

In Marokko blijft de strijd tegen corruptie weinig hoopvolle resultaten boeken, zo blijkt uit diverse wereldwijde ranglijsten waarop het koninkrijk de afgelopen vier jaar laag scoorde.

Volgens een in december gepubliceerd onderzoek van de Nationale Instantie voor Integriteit, Preventie en Bestrijding van Corruptie, bevestigen 72% van de Marokkanen en 68% van de bedrijven de wijdverspreide aard van corruptie in het koninkrijk.

Lees ook: Corruptie in Marokko: Koning Mohammed VI "ontevreden"

Mohamed Bachir Rachidi, de voorzitter van de anti-corruptie-instantie, merkte op dat Marokkanen het als zinloos beschouwen om corruptie te melden uit angst voor vergelding van de autoriteiten. Slechts 6% van de ondervraagden gaf aan bereid te zijn corruptiezaken aan te kaarten bij de justitie.

Uit het onderzoek blijkt dat vooral kwetsbare en armere groepen de gevolgen van corruptie ondervinden, vooral als het gaat om toegang tot gezondheidszorg, sociale voorzieningen en overheidsbanen.

Sinds 2020 heeft de Marokkaanse justitie geen grootschalig fraudeonderzoek uitgevoerd. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft zich beperkt tot het ontslaan van enkele ambtenaren die verdacht worden van het verduisteren van overheidsgelden, stelt El País.

Lees ook: Corruptie kost Marokko jaarlijks 5% van BBP

In 2022 zakte Marokko 21 plaatsen op de wereldranglijst en belandde op de 94ste plek van de 180 landen. Sinds 2018, toen het nog een score van 44 uit 100 punten behaalde, is het koninkrijk gedaald naar 39 punten.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team