Zoeken

Corruptie in Marokko: Koning Mohammed VI "ontevreden"

5 juni 2023 - 13:00 - Marokko

©

Mohamed Bachir Rachdi, voorzitter van de Nationale Autoriteit voor Integriteit, Preventie en Corruptiebestrijding in Marokko, verklaarde dat Koning Mohammed VI "ontevreden" is over de alarmerende proporties die corruptie in het Koninkrijk aanneemt, ondanks het aangepaste wettelijke arsenaal en de vele inspanningen om de strijd tegen dit fenomeen op te voeren.

In het Al3omk-programma "Hiwar Fil3omk", vertelde Mohamed Bachir Rachdi dat Mohammed VI de anticorruptie-inspanningen van de autoriteit en andere instellingen steunt, maar ook resultaten van hen verwacht. "De internationale gemeenschap en alle nationale en internationale instellingen zijn het erover eens dat corruptie het belangrijkste obstakel is voor ontwikkeling, omdat het een belemmering vormt voor energieën en niet iedereen de kans geeft om bij te dragen aan de ontwikkeling van het land en op een rechtvaardige manier van hun rechten te profiteren", verklaarde hij.

Lees ook: 24 Marokkaanse gendarmes berecht voor witwassen van geld

De voorzitter van de Nationale Integriteitscommissie bevestigde dat "de kosten van corruptie vandaag de dag enorm hoog zijn" op zowel nationaal als internationaal niveau, en dat er helaas "niet genoeg wordt gereageerd op de legitieme verwachtingen van burgers en economische- en sociale spelers". Met betrekking tot de werking van de integriteitsautoriteit, legde Rachdi uit dat "het opsporen gebeurt door het observeren van de moeilijke toegang tot diensten en burgerrechten, evenals de toegang tot economische bijdragen en de ontwikkeling van mogelijkheden voor het creëren van rijkdom voor iedereen".

"Als we kijken naar de analyse van de economische situatie van het land, zien we dat het aantal bedrijven en economische spelers dat bijdraagt aan meer dan 90% van het transactievolume zeer laag is. Er zijn minder dan 500 economische spelers die 80% tot 90% van het transactievolume voor hun rekening nemen. Op sociaal gebied is het duidelijk dat de toegang van burgers tot openbare diensten niet soepel verloopt en dat ze obstakels en moeilijkheden ondervinden bij de toegang tot de diensten die door de grondwet en de wet worden gegarandeerd", voegt hij eraan toe.

Lees ook: Marokko: Kamerlid gearresteerd met 400.000 dirham corruptiegeld

Er zijn verschillende mechanismen om de mate van corruptie te meten, maar de meest gebruikelijke is veldonderzoek," benadrukt Rachdi, erop wijzend dat de autoriteit al een onderzoek heeft uitgevoerd onder burgers die in Marokko wonen en Marokkanen die in het buitenland wonen, en op dit moment een onderzoek naar bedrijven afrondt. "Deze onderzoeken zullen helpen om onze kennis over de toestand van corruptie in het land te verdiepen en zullen ons een overzicht geven van de verschillende vormen en gebieden van corruptie die het meest worden getroffen", concludeerde hij.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team