9 februari 2021 - 13:20 - Economie
De pogingen die in de afgelopen decennia zijn ondernomen in Marokko om corruptie aan te pakken, blijken maar weinig effect te hebben. Ook de anti-corruptiestrategie die in 2016 is ingevoerd heeft hier geen verandering in kunnen brengen.
Volgens de voorzitter de Nationale Autoriteit voor Integriteit, Preventie en Corruptiebestrijding (INPPLC), Mohamed Bachir Rachdi, is er nog een lange weg te gaan om Marokko te bevrijden van de kwalijke gevolgen van corruptie. In een openbare brief die de INPPLC ter gelegenheid van de nationale dag van de strijd tegen corruptie heeft gepubliceerd op 6 januari, schrijft Rachdi dat corruptie "aan de basis ligt van factoren die de grondslagen van de rechtsstaat ondermijnen en verschillende vormen van voorrecht, bescherming en vriendjespolitiek bevorderen", meldt de website Maroc Diplomatique.
Vanaf 1998 zijn er in Marokko initiatieven gelanceerd om corruptie te bestrijden. De toetreding tot het Verdrag van de Verenigde Naties tegen corruptie (UNCAC), het Arabische Verdrag tegen corruptie (CAAC) en de Afrikaanse Unie Verdrag voor het voorkomen en bestrijden van corruptie hebben hier een belangrijke rol in gespeeld. In 2011 is in de Marokkaanse grondwet vastgelegd dat het koninkrijk ernaar streeft om de beginselen van goed bestuur, integriteit en transparantie na te leven. Vier jaar later werd hier met de invoering van de "Nationale Anticorruptiestrategie" (SNAC) concrete invulling aan gegeven door de wetten om corruptie te kunnen bestrijden uit te breiden.
Naar de effectiviteit van de aanpak om corruptie in Marokko te bestrijden zijn verschillende onderzoeken gedaan. Zo is er het rapport van het Royal Institute of Strategic Studies (IRES) waarin staat dat corruptie "een van de belangrijkste obstakels voor vreedzaam samenleven" vormt in Marokko. Volgens de Corruption Perception Index (CPI) van 2018 staat Marokko op de 73e plaats van een ranglijst van 180 landen. Hoewel het koninkrijk hiermee acht plaatsen goed maakte ten opzichte van dezelfde index uit 2017, had Marokko in 2019 weer 7 plaatsen ingeleverd op de ranglijst.
Uit een recente studie die is gedaan door het eigen INPPLC met de titel "Corruption situation in Morocco: In-depth study of the Corruption Perception Index_R.004 / 2020", blijkt dat er in de afgelopen decennia een stilstand is van de corruptiebestrijding in Marokko. En zo blijft het koninkrijk lijden onder dit fenomeen en brengt het ook schade toe aan de reputatie van het land. Ook blijkt uit een recent onderzoek van Transparency Morocco dat "74% van de Marokkanen vindt dat de regering niet in staat is om deze plaag te beteugelen". Ook blijkt uit dit onderzoek dat Marokko jaarlijks 5% van zijn BBP verliest door corruptie.
Tweedehandsauto’s populair in Marokko, maar veel informele handel
Franse hotelketen vestigt zich in Marokko
Zware chaos in Marrakech na stortregens (video)
Marokkaanse rechtbank stuurt kind terug naar Zwitserland
Drugsgeld witgewassen via luxe jachten, Marokkaan terecht
Algerijnse zanger Cheb Bilal niet welkom in Marokko
Franse hotelketen vestigt zich in Marokko
Dirham sterker dan dollar!
Marokkanen opgelet: geef je buitenlandse bezittingen aan!
Frans-Marokkaanse handel in stroomversnelling
Marokko pakt stijgende prijzen aan met nieuw plan
Onderzoek naar geldstromen Marokkaanse zakenlieden
Bank Al-Maghrib heeft goed nieuws voor Marokkaanse winkeliers
Den Berk Délice: waarom de Belgische tomatenproducent naar Marokko verhuist