Zoeken

Corruptie in Marokko: alarmerende cijfers

10 juni 2024 - 22:10 - Marokko

©

Uit een enquête van de Arab Barometer blijkt dat 74% van de Marokkanen de corruptie in de overheidsinstituten als wijdverspreid of matig wijdverspreid ervaart. Dit percentage is stabiel gebleven sinds 2016.

De perceptie van corruptie is sterk gerelateerd aan de sociaaleconomische status. Zo vinden 86% van de mensen met financiële problemen dat corruptie endemisch is in overheidsinstituten, terwijl onder de meest welgestelde Marokkanen slechts 59% die mening deelt. Ook is er een duidelijk verband met opleidingsniveau: 77% van de ondervraagden met een lager opleidingsniveau ervaart corruptie, tegenover 66% van de hoogopgeleiden.

Lees ook: Corruptie in Marokko: Koning Mohammed VI "ontevreden"

De enquête, uitgevoerd door het Arab Barometer in samenwerking met het Marokkaanse Instituut voor Beleidsanalyse (MIPA), toont verder aan dat Marokkanen soms geen andere keuze hebben dan steekpenningen te betalen. 65% van de Marokkanen geeft toe dat ze gebruik maken van onofficiële praktijken en 66% geeft toe dat ze steekpenningen betalen om een baan te krijgen. Voor het verkrijgen van officiële documenten van de autoriteiten bedragen deze cijfers respectievelijk 63% en 62%.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team