Zoeken

Corruptie in Marokko: cijfers tonen omvang van de schade aan

30 maart 2024 - 09:00 - Marokko

©

Een studie van de Nationale Instantie voor Integriteit, Preventie en Bestrijding van Corruptie (INPPLC) schetst een zorgwekkend beeld van de corruptie in Marokko. De meest getroffen gebieden zijn het verkrijgen van vergunningen, licenties en uitzonderlijke toestemmingen, overheidsopdrachten en tewerkstelling.

Uit de studie, die gebaseerd is op een steekproef van 1100 bedrijven, blijkt dat 57% van de corruptiegevallen te maken heeft met het behalen van vergunningen, 51% met overheidsopdrachten en 50% met aanwerving, benoeming en promotie in de privésector, aldus Al Akhbar.

Lees ook: Corruptie in Marokko: een groeiend probleem

Bijna 70% van de ondervraagde bedrijven is van mening dat corruptie wijdverspreid of zeer wijdverspreid is in Marokko. Deze perceptie staat in contrast met die van een kleine minderheid (8%) die deze mening niet deelt. De studie benadrukt ook dat staatssteun aan bedrijven en privé-ondernemingen (42%) en inkoop en bevoorrading in de privésector (28%) worden gezien als bronnen van corruptie.

Wat betreft de perceptie van de ontwikkeling van corruptie, geeft 45% van de bedrijven aan dat deze de afgelopen twee jaar is toegenomen, terwijl 27% een dalende trend waarneemt.

De studie wijst op het lage aantal meldingen van corruptiegevallen. 23% van de bedrijven gaf aan het afgelopen jaar slachtoffer te zijn geworden van corruptie, maar slechts 3% van hen heeft dit gemeld. De inefficiëntie van het indienen van klachten, de onderschatting van de ernst van corruptie en de angst voor represailles zijn de belangrijkste redenen die worden genoemd voor dit zwijgen.

Lees ook: Corruptie in Marokko: Koning Mohammed VI "ontevreden"

De INPPLC benadrukt de noodzaak om de mechanismen ter bestrijding van corruptie te versterken, met name door het verbeteren van het juridische en institutionele kader, het sensibiliseren van publieke en private actoren en het aanmoedigen van meldingen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team