Zoeken

Coronavirus: Marokkaanse vrouwen slachtoffer van extreme sociale ongelijkheid

6 oktober 2020 - 12:20 - Marokko

©

De wereldwijde gezondheidscrisis die is veroorzaakt door het coronavirus heeft geen enkele laag van de samenleving gespaard. Zo heeft de strenge lockdown aan het begin van de pandemie voor verdere (sociale) ongelijkheid tussen mannen en vrouwen in Marokko gezorgd. Volgens voorzitter Oumayma Achour van de vrouwenbeweging Joussour Forum is de genderongelijkheid zowel op het platteland als in de stad toegenomen.

Achour roept op om de huidige wetten die deze ongelijkheid groter maken af te schaffen. Volgens haar vergroten deze wetten de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen in het koninkrijk, meldt ze aan Hespress.

Ook in Marokko is het gebruikelijk om tijdens de noodtoestand op afstand te werken. Voor bedrijven, publieke en particuliere organisaties was het niet altijd even makkelijk omschakelen op het gebied van werkuren, pauzes en ziekteverval.

Tijdens de lockdown hebben veel vrouwen afstandswerken moeten combineren met huishoudelijke taken. Ook hadden zij voornamelijk de verantwoordelijkheid richting de kinderen als het ging om onderwijs. Deze opeenstapeling van taken heeft grote gevolgen gehad voor vrouwen.

Door de noodtoestand konden vrouwen niet rekenen op de hulp van de lokale autoriteiten wanneer er huiselijk geweld plaatsvond tijdens de pandemie. Ook waren hulpcentra voor mishandelde vrouwen gesloten. Rechtbanken beschouwden rechtszaken van huiselijk geweld niet als een prioriteit.

Door het gebrek aan een gelijke taakverdeling en een toename van eisen en verwachtingen van de echtgenoot, hebben vrouwen in een klimaat met spanning en stress geleefd. De lockdown zorgde voor nog meer ongeluk voor de Marokkaanse vrouw, concludeert Achour.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team