Zoeken

Coronavirus: kritieke situatie bij rechtbanken in Casablanca

7 december 2020 - 18:20 - Marokko

©

Vanwege een toename van het aantal coronavirus-besmettingen, heeft het lokale kantoor van de Nationale Justitiële Unie in Casablanca er bij het ministerie van Volksgezondheid op aangedrongen om twee afdelingen van de rechtbank in de economische hoofdstad te sluiten.

De explosie van gevallen is volgens de Unie te wijten aan de versoepeling van de coronamaatregelen en een gebrek aan beleid om de verspreiding van het virus in gerechtsgebouwen tegen te gaan. De jurisdicties die door deze sluiting worden getroffen, zijn de griffiesecretariaten waar de toename van actieve zaken en sterfgevallen onder gerechtelijk personeel groot is, meldt Médias24.

Mohamed Aghnaj, lid van de Raad van de Casablanca Bar Association, vindt dat het ministerie van Volksgezondheid alle maatregelen moet nemen om de gezondheid te beschermen van het personeel en procederende partijen bij de uitoefening van gerechtelijke activiteiten. Volgens een lid van het vakbondsbureau van Casablanca, die anoniem wil blijven, zijn er alternatieven voorgesteld om de rechtbanken in staat te stellen hun activiteiten voort te zetten. Er is onder andere de suggestie gedaan om een roulatie-systeem in te voeren zodat er een beroep kan worden gedaan op personeel dat werkzaam is op afdelingen die minder hard zijn getroffen door het virus.

Een anonieme medewerker van de rechtbank in Casablanca vertelt dat medewerkers die positief zijn getest niet meer worden begeleid zoals dat voorheen wel gebeurde. "Een week lang is er geen follow-up meer uitgevoerd. Voorheen werden PCR-tests uitgevoerd in rechtbanken of in gezondheidsinstellingen. Ook werden alle contacten van de besmette medewerkers nagetrokken en kregen ze ondersteuning bij hun herstel als ze ziek waren. Dat is sinds vorige week niet meer het geval, mensen die positief zijn getest staan er alleen voor", betreurt hij.

Op woensdag 2 december zijn er 2100 tests uitgevoerd in alle gerechtelijke arrondissementen van Casablanca, maakte minister van Justitie Mohammed Benabdelkader bekend. Hieruit bleek dat 120 gerechtelijke medewerkers besmet waren. Twee medewerkers zijn aan de gevolgen van het virus overleden. Bij de justitie-instellingen in Rabat en Marrakesh zijn eveneens twee sterfgevallen geregistreerd.

De vakbonden hebben voorgesteld om bepaalde diensten van de rechtbank te digitaliseren en raden advocaten en hun assistenten aan om geen gebruik meer te maken van het openbaar vervoer.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team