Zoeken

Zal Marokko groen licht geven voor een derde dosis coronavaccin?

13 september 2021 - 15:50 - Marokko

©

Zal Marokko overgaan tot de toediening van een derde dosis coronavaccin? Het Technisch Comité voor Vaccinatie van het ministerie van Volksgezondheid heeft een advies klaar met betrekking tot dit voorstel.

Said Afif, lid van het Technisch Comité en voorzitter van het Marokkaans Genootschap van Medische Wetenschappen, zegt dat het ministerie van Volksgezondheid de maatregel in de komende dagen zal bevestigen via een officieel persbericht. De derde prik betreft eerstelijns-personeel (artsen, verpleegkundigen, onderwijsassistenten, enz.), mensen met chronische ziekten en mensen van 65 jaar en ouder. De maatregel komt er na de vaststelling van verschillende besmettingen bij gevaccineerde artsen en medisch personeel.

Lees ook: Marokko: al 646.000 doses covidvaccin toegediend aan 12-17-jarigen

De injectie van een derde prik is in wetenschappelijke kringen een consensuele maatregel geworden maar wordt door de bevolking niet goed ontvangen, aangezien de coronavaccins doeltreffend zijn gebleken, zelfs tegen ernstige vormen van Covid. De derde dosis wordt ook voorgesteld als oplossing voor een daling van de immuniteit in de betrokken categorieën, vanaf de zesde maand na de vaccinatie. "De derde dosis wordt opgelegd wanneer we beseffen dat de twee vorige doses niet volstaan om mensen volledig te beschermen tegen het risico om de ziekte op te lopen," legt de deskundige in gezondheidssystemen en -beleid uit. De Deltavariant en het risico van andere nieuwe varianten, vereisen volgens hem een extra bescherming. Hamdi wijst er op dat de derde dosis evenwel niet mag worden verward met de booster, die de vaccinatie met twee doses voltooit.

Lees ook: Marokko: bevolking eind 2021 volledig gevaccineerd

De derde dosis is voorlopig beperkt tot kwetsbare personen en eerstelijns-personeel, maar Hamdi pleit ervoor dat die veralgemeend wordt tot alle gevaccineerde categorieën van de bevolking. Hij legt uit dat er "in dat geval stap voor stap te werk moet worden gegaan, eerst wordt aanbevolen te beginnen met personen van 50 jaar en ouder en daarna pas moet de rest van de bevolking erbij betrokken worden". Deze optie is ook afhankelijk van het tempo van de vaccinatie, zegt hij. De veralgemening van de derde dosis moet pas plaatsvinden nadat de hele doelpopulatie is gevaccineerd.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team