Zoeken

Britse Xlinks wil via onderzeese kabel stroom uit Marokko halen

27 september 2021 - 19:40 - Economie

©

Het Britse bedrijf Xlinks, dat gespecialiseerd is in hernieuwbare energie, werkt aan de aanleg van een onderzeese kabel van 3800 km, die Marokko met het Verenigd Koninkrijk zal verbinden.

Xlinks heeft de Britse regering reeds componenten voorgelegd van het project voor de aanleg van de 3800 km lange onderzeese elektriciteitskabel, die Marokko en het Verenigd Koninkrijk met elkaar zal verbinden, meldt The Edge Markets. De totale kosten van het project bedragen 16 miljard pond (21,9 miljard dollar). Het Britse bedrijf gaat in Marokko een elektriciteitscentrale van 10,5 GW bouwen (7 GW zonne-energie, 3,5 GW windenergie). De transmissiekabel zal bestaan uit vier snoeren, het eerste zal begin 2027 in gebruik worden genomen, terwijl de rest in 2029 klaar moet zijn.

Lees ook: Nieuwe commerciële samenwerking tussen Marokko en Groot-Brittannië

De stroom zal aan het VK worden verkocht via een HVDC-transmissiekabel (High Voltage Direct Current), die Marokko zal verbinden met verschillende locaties in Wales en Devon in het VK. Xlinks stelt de gemiddelde kosten van een megawattuur op £48, iets meer dan de helft van de prijs die door de regering is overeengekomen voor de Hinkley Point C kerncentrale. "De energie komt uit een regio (Marokko, nvdr) met totaal andere weerpatronen en is niet gecorreleerd, zodat het het Britse energiesysteem enorm veel veerkracht geeft," zei Simon Morrish, oprichter en CEO van Xlinks. Volgens hem kan de verbinding 7 miljoen Britse huishoudens bevoorraden.

Lees ook: Elektriciteitskabel van 3800 km tussen Marokko en het Verenigd Koninkrijk

"Het Xlinks Morocco/UK Power Project wordt een nieuwe elektriciteitscentrale die volledig wordt aangedreven door zonne- en windenergie in combinatie met een batterij-opslagfaciliteit. Het zal een gebied van ongeveer 1500 km² bestrijken en zal uitsluitend met Groot-Brittannië worden verbonden via HVDC-onderzeese kabels, die een lengte hebben van 3800 km," aldus het bedrijf.

Bladna.nl