Zoeken

Marokko-VK: onderzeese stroomkabel tegen 2030 operationeel

30 september 2021 - 19:00 - Economie

©

Het project voor de aanleg van een onderzeese kabel tussen Marokko en het Verenigd Koninkrijk krijgt steeds meer vorm. Het project zal het Verenigd Koninkrijk van stroom voorzien vanuit een elektriciteitscentrale met een capaciteit van 10,5 GW. De centrale komt in de regio van Guelmim Oued Noun en zal tegen 2030 operationeel zijn.

Het Britse duurzame-energiebedrijf Xlinks, is de initiatiefnemer van dit energieproject voor Marokko en het Verenigd Koninkrijk. Het project omvat de aanleg van vier hoogspanningskabels van 1,8 GW die over een lengte van ongeveer 3800 kilometer onder water zullen worden geïnstalleerd en in 8% van de energiebehoefte van het Verenigd Koninkrijk zullen voorzien.

Lees ook: Marokko bouwt drijvende zonne-energiecentrale

Met dit project zullen de twee landen hun netwerken met elkaar verbinden om hun potentieel voor de levering van groene stroom te versterken en om aan de energietransitie te werken. De elektriciteitscentrale zal naar verwachting tegen 2030 operationeel zijn en zal zo’n 1500 vierkante kilometer bestrijken en 7 GW aan zonne-energie en 3,5 GW aan windenergie kunnen opwekken. Het zal uitsluitend met het VK worden verbonden, maar in Marokko zal er een batterijopslag van 20 GWh/5 GW moeten worden geïnstalleerd. Xlinks schat dat het project tegen 2030 ongeveer 7 miljoen Britse woningen van stroom zal voorzien.

Voor Marokko is de aanleg van de onderzeese stroomkabels een prioriteit, met als doel "hernieuwbare en duurzame energiebronnen toegankelijker te maken voor een groot aantal mensen en om de elektriciteitskosten te verlagen en een betrouwbaarder systeem te garanderen". Xlinks koos Marokko als gastland voor het project, omdat het meer zon heeft dan Spanje en twee keer meer dan het VK. Volgens het Britse bedrijf heeft het zuiden van Marokko de op twee na hoogste globale horizontale instraling (GHI) in Noord-Afrika.

Lees ook: Marokko wil over tien jaar 52% van energie duurzaam opwekken

In totaal zal het project Xlinks ongeveer 20 miljard euro kosten. De eerste kabel zal naar verwachting in 2027 klaar zijn en de andere drie twee jaar later. De onderzeese kabel loopt noordwaarts langs de kust van Marokko, voor de kust van Huelva en Portugal, en vervolgens helemaal dwars door Portugal naar Galicië, alvorens te worden aangesloten op het VK.

Bladna.nl