Zoeken

Elektriciteitskabel van 3800 km tussen Marokko en het Verenigd Koninkrijk

28 april 2021 - 12:40 - Economie

©

Het Britse energiebedrijf Xlinks wil een onderzeese elektriciteitskabel van 3800 kilometer gaan aanleggen tussen Marokko en het Verenigd Koninkrijk.

Via deze kabel moet stroom die in Marokko duurzaam is opgewekt naar het Verenigd Koninkrijk overgebracht worden. De energiecentrale die Xlinks in Marokko wil gaan bouwen moet 7 Gigawatt aan zonne-energie en 3,5 Gigawatt aan windenergie gaan leveren.

In een interview met het tijdschrift PV Magazine vertelt de CEO van Xlinks, Simon Morrish, dat zijn bedrijf met de Marokkaanse overheid in gesprek is over de exacte locatie voor de bouw van de energiecentrale. Volgens Morrish is de kans groot dat er voor een locatie in de Sahara wordt gekozen. "De lage kosten van de opwekking van zonne- en windenergie in de Sahara betekenen dat het project aanzienlijke opslagruimte kan omvatten, zodat het project van de ene op de andere dag elektriciteit aan het Verenigd Koninkrijk kan leveren", meldt de CEO.

Het is de bedoeling dat er uiteindelijk vier stroomkabels worden gelegd. De eerste van deze kabels moet in 2027 in gebruik worden genomen en de tweede moet volgen in 2029. Volgens Morrish is er gekeken naar drie verschillende routes om de kabel op de zeebodem aan te leggen. Er is gekozen voor een route die de territoriale wateren van verschillende Europese landen doorkruist zodat de kabels op een maximale diepte van 700 meter kunnen worden gelegd. Voor de aanleg heeft Xlinks toestemming nodig van Spanje, Portugal en Frankrijk.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team