Zoeken

Aardbeving Marokko: Marokkaanse uit Canada verliest 7 familieleden

6 oktober 2023 - 13:00 - Marokko

©

Op 8 september werd Marokko opgeschrikt door een verwoestende aardbeving met een kracht van 7 op de schaal van Richter. Kenza Lahlou, een Marokkaanse woonachtig in Williams Lake (Canada), verloor zeven familieleden.

Tijdens een vakantie in Marrakech overleefden haar grootouders, tante, oom en neven en nichten de instorting van het gebouw waarin zij verbleven niet. Kenza’s ouders, die in Casablanca waren, verloren hun huis. Ze bleven ongedeerd maar moesten in een tent verblijven.

Lees ook: Brit die voor goed doel fietste omgekomen bij aardbeving in Marokko

Kenza’s echtgenoot, Alae Zrira, verloor meerdere vrienden, wat hem ook diep raakte. "Het wachten op nieuws was zwaar, vooral omdat de communicatie uitviel", vertelde Zrira aan Cloverdalereporter. Hij benadrukte dat hij veel geluk had gehad omdat hij via een vriend met satellietcommunicatie contact had kunnen opnemen met zijn dierbaren.

Het echtpaar herinnert zich ook de frequente kleine bevingen uit hun jeugd in Marokko, maar niets dat te vergelijken is met de verwoestende kracht van deze aardbeving. "Kijk naar de gebouwen, zoiets heeft hier in 2000 jaar niet plaatsgevonden." Naast het menselijk leed verdwenen ook historische gebouwen en bergdorpjes, wat de lokale economie, sterk afhankelijk van toerisme, heeft getroffen.

Gezien de omvang van de ramp, waarbij ziekenhuizen en scholen werden vernietigd, heeft het stel, dat elkaar in 2019 in Williams Lake ontmoette en sinds januari 2023 getrouwd is, een GoFundMe-initiatief opgestart. Ze hopen geld in te zamelen om een school of ziekenhuis te bouwen in een kleine plaats. Met de expertise van Zrira’s vader, voormalig schooldirecteur en medewerker van het Marokkaanse ministerie van Onderwijs, hopen ze dit project te realiseren.

Lees ook: "Ik leef op adrenaline", overlevende aardbeving Marokko getuigt

Op 29 september stond de officiële balans van de aardbeving op bijna 3000 doden en 5530 gewonden. Kenza deelde de gruwelijke realiteit van een massabegrafenis voor haar geliefden. "Ik ben nog steeds in shock. Het voelt allemaal zo onwerkelijk."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team