Zoeken

Marokko mikt op recordtoerisme na aardbeving

6 oktober 2023 - 09:00 - Marokko

©

De verwoestende aardbeving die op 8 september de regio van Marrakech trof, heeft ongetwijfeld gevolgen gehad voor de toeristische sector in Marokko, die recordopbrengsten verwachtte tegen het einde van het jaar. Maar de impact is minimaal, verzekeren de autoriteiten, die optimistisch blijven.

Verschillende toeristen hebben hun reizen naar Marokko geannuleerd na de aardbeving. Maar deze annuleringen hebben de toeristische sector, die goed is voor 7% van het Bruto Binnenlands Product en 5% van de beroepsbevolking in dienst heeft, niet significant beïnvloed. "De annuleringen zijn beneden onze verwachtingen gebleven. We zijn optimistisch en hebben vertrouwen in onze jaarprognoses," stelt minister Fatim-Zahra Ammor van Toerisme. Volgens de prognoses van voor de aardbeving, zullen 14 miljoen toeristen het koninkrijk bezoeken in 2023.

Lees ook: Hotelindustrie Marokko in zwaar weer

In de eerste zeven maanden van 2023 bezochten zo’n 8,6 miljoen toeristen Marokko, een stijging van 15% ten opzichte van dezelfde periode in 2019, voor de Covid-19 pandemie, aldus Fatim-Zahra Ammor. Ze specificeerde dat de toeristische inkomsten van januari tot september van dit jaar 5,6 miljard dollar bedroegen, 38% meer dan in dezelfde periode van 2019.

Het toerisme in Marrakech heeft "een lichte klap" gehad na de aardbeving, erkent James Wix, directeur van het hotel Le Farnatchi. Hij kondigde daarop de sluiting van zijn hotel aan tot eind oktober om het gebouw, dat enige "oppervlakkige schade" heeft opgelopen, te renoveren. "We hebben niet veel annuleringen gehad voor november en december. Ik hoop dat de situatie tegen die tijd genormaliseerd is, maar het is momenteel onmogelijk om dat te zeggen," aldus Wix, opmerkend dat de jaarlijkse vergaderingen van het IMF en de Wereldbank, gepland in Marrakech van 9 tot 15 oktober, het toerisme een boost zullen geven.

Lees ook: Marokko: hotels voor slachtoffers aardbeving

Fransen en Spanjaarden staan bovenaan de lijst van toeristen die Marokko bezoeken. Sinds de normalisatie van de betrekkingen tussen Marokko en Israël in 2020, komen er ook steeds meer Israëliërs naar het koninkrijk. "We hebben een e-visum geïntroduceerd dat het gemakkelijker heeft gemaakt voor hen en voor toeristen uit 40 EU-landen die geen visum nodig hebben om het land te bezoeken," legt de minister uit. De regering gaat bovendien 6,1 miljard dirham investeren om de door de gezondheidscrisis getroffen sector nieuw leven in te blazen. Het doel is om tegen eind 2026 17,5 miljoen toeristen aan te trekken, 200.000 directe en indirecte banen te creëren en de jaarlijkse inkomsten van de sector te verhogen tot 12 miljard dollar.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team