Zoeken

Britse brandweerlieden na aardbeving Marokko: "Spannend maar angstaanjagend"

25 september 2023 - 19:00 - Marokko

©

Britse brandweermannen die in Marokko hielpen na de verwoestende aardbeving op 8 september, beschrijven het als een van de meest uitdagende ervaringen in hun loopbaan.

Neil Woodmansey, vergezeld door zijn zesjarige hond Colin, en collega’s Karl Keuneke, Darren Burchnall en Ben Clarke uit Lincolnshire, waren enkele van de 60 brandweerlieden uit 14 Britse brandweerkorpsen die deelnamen aan reddingsoperaties na de aardbeving in Al Haouz, waarbij bijna 3000 mensen om het leven kwamen en ruim 5500 gewonden vielen. Woodmansey deelde zijn ervaringen met de BBC. "Op een zaterdagochtend maak je plannen, ik zou wat drinken in Lincoln, en het volgende moment pak je je koffers en vlieg je naar Marokko om te helpen."

Lees ook: Marokkaanse brandweerlieden "experts in aardbevingen"

"Bij aankomst gingen we meteen richting de bergen. Zoals je je kunt voorstellen, was de reis zwaar," vervolgde hij. De aardbeving had zijn epicentrum in het Hoge Atlas-gebergte, op 70 km van Marrakech. De zwaarst getroffen gebieden waren afgelegen steden en dorpen. Ze bereikten deze dorpen pas na vijf uur, vanwege geblokkeerde wegen en "zeer smalle bergpaden". Woodmansey beschreef het als "spannend maar angstaanjagend". "Colin ging liggen en viel in slaap, maar de rest van ons was behoorlijk nerveus."

Ben Clarke, van het brandweerkorps in Sleaford, was diep geraakt door de omvang van de ramp. "Bij de brandweer houden we ons meestal bezig met kleinere incidenten, zoals een huis of auto. Maar dit, een hele stad, dorp of zelfs een heel land getroffen door een aardbeving, is waarschijnlijk het meest impactvolle wat ik heb meegemaakt," zei hij.

Lees ook: "Een zelden geziene solidariteit": Franse reddingswerker in Marokko getuigt

Karl Keuneke, van het brandweerkorps in Lincoln South, deelde een soortgelijk gevoel. "We zijn gewend mensen te zien in hun donkerste uren, maar dit op zo’n schaal is totaal anders dan wat ik eerder heb ervaren," vertelde hij, toevoegend dat "vele gezinnen alles hadden verloren – hun huizen en hun dierbaren."

"Het was een realitycheck. Het maakt je dankbaar voor wat je hebt", concludeerde Neil Woodmansey.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team