Zoeken

Brieven met luiers aan moskeeën Nederland zijn niet strafbaar

21 juni 2021 - 10:00 - Wereld

©

De enveloppen met een luiers die begin april dit jaar naar verschillende moskeeën in Nederland zijn gestuurd, zijn volgens het Openbaar Ministerie niet strafbaar.

Verschillende moskeeën kregen in april een enveloppe met een luier. Daarop stond de tekst "paascadeau voor onze jankerds in de maatschappij". Volgens het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) werden er onder meer brieven bezorgd bij de moskeeën in Alkmaar, Culemborg, Deventer en Enschede. Bij een aantal van de gevallen bleek dat in de luier een cartoon van de profeet Mohammed zat en versnipperde koranverzen.

Lees ook: 75.000 euro schade na brandstichting moskee Gouda

Volgens het OM is dit een vorm van kritiek op de Islam en het uiten van kritiek of het beledigen van een godsdienst is vanwege de vrijheid van meningsuiting niet strafbaar. De uitlating is niet heftig genoeg om de drempel te halen van een strafrechtelijke belediging, meldt het OM. "Ook niet als dit op zo’n manier gebeurt dat de aanhangers van die godsdienst zich hierdoor geraakt voelen", laat het OM weten aan NH Nieuws. Het OM is ook van mening dat het pakketje niet kan worden omschreven als ’dreigbrief’. Er wordt namelijk niet gedreigd met enig misdrijf.

"Het zijn geen incidenten meer, dit is een patroon", zei Saïd Bouharrou van de Landelijke Raad van Marokkaanse Moskeeën eerder aan NOS. "En de bedreigingen en geweldsincidenten worden ook steeds heftiger. Het enge is dat je niet weet of het één mafketel is of een gecoördineerde actie. Het baart ons zorgen. We vragen ons ook af wat er moet gebeuren voor het kabinet hiermee aan de slag gaat. We vinden dat er in ieder geval een coördinator moet worden aangesteld die moslimgerelateerde haatincidenten onderzoekt."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team