Zoeken

Nederlandse moskeeën woedend : moskee-infiltrant aan de slag met discriminatie en uitsluiting bij politie

3 juni 2023 - 16:23 - Wereld

©

Najib Tuzani, de man die infiltreerde bij moskeeën in Nederland, gaat nu aan de slag bij de politie waar hij zich zal wijden aan de aanpak van uitsluiting, racisme en discriminatie. Zijn aanstelling zorgt voor onvrede bij moskeebesturen.

Tuzani was tot voor kort directeur van het onderzoeksbureau NTA en stuurde op vraag van gemeenten agenten in burger om met moskeebezoekers te spreken. Daarmee moesten extremisten worden geïdentificeerd.

Lees ook: Nederland: gemeenten onderzochten moskeeën jarenlang in geheim

De moskeekoepelorganisatie SIOHR is niet blij met de benoeming van Tuzani. Volgens voorzitter Abdelsadek Maas was het onderzoek onder moskeebezoekers "in strijd met de integriteitsnormen die in deze sector gelden. Zij hebben een zeer ontwrichtend effect gehad op de maatschappelijke cohesie die de Nationale Politie door het aanstellen van een programmanager nu juist probeert te bevorderen".

Maas reageert in een brief aan de politieleiding, in naam van zeven regionale moskeekoepels, die ruim 200 moskeeën in Nederland vertegenwoordigen. Hij houdt vol dat het onderzoek in werkelijkheid een infiltratie was dat het vertrouwen ernstig heeft aangetast. "Geen gelovige kan nog uitsluiten dat de persoon die naast haar of hem aan het bidden is, een infiltrant is. Daarmee is er wantrouwen gezaaid binnen de moskeeën met de kwalijke gevolgen van dien. Dat de onderzoekers van NTA hun lidmaatschap van de moslimgemeenschap als dekmantel hebben gebruikt om bij de moskeeën binnen te komen is in dit verband ronduit stuitend."

Volgens de politie is Najib Tuzani echter de perfecte kandidaat vanwege zijn ervaring en zijn "draagvlak onder verschillende netwerken en gemeenschappen". Hij werkte de afgelopen twee jaar ook mee aan het programma diversiteit en inclusie binnen de politie in Oost-Nederland.

Lees ook: Brieven met luiers aan moskeeën Nederland zijn niet strafbaar

Eind 2021 werd bekend dat een tiental gemeenten in Nederland in het geheim onderzoek hadden laten doen naar moskeeën. Het onderzoeksbedrijf NTA werd ingehuurd om anoniem met bezoekers, bestuurders en imams van moskeeën te praten om informatie te winnen over moskeegangers, dit alles gefinancierd door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV).

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team