Zoeken

75.000 euro schade na brandstichting moskee Gouda

8 april 2021 - 15:40 - Wereld

©

Een veertigjarige man gooide in de nacht van 2 op 3 april een brandend voorwerp in de Goudse moskee Assalam aan de Antwerpseweg, waarna er een brand uitbrak. De schade aan de moskee die nog in aanbouw is in Gouda, wordt geschat op 75.000 euro. Een inzamelingsactie om de moskee te steunen heeft al aardig wat geld opgebracht.

Assalam heeft enkel een moskee aan de Dunantsingel in Gouda-Oost en de nieuwe moskee moest extra ruimte bieden voor 250 mensen. Jeugdwerker Ibrahim el Khalki nam het initiatief voor een crowdfundingsactie. Inmiddels is er via het platform steunactie.nl bijna 75.000 euro ingezameld. Zo’n 3368 mensen hebben een donatie verricht voor de heropbouw van de moskee in Gouda.

PvdA-raadslid Mohammed Mohandis zegt dat de maatschappelijke impact van "deze daad enorm is" en hoopt dat onderzoek naar de brandstichting duidelijkheid brengt over de daders en eventuele verbanden met eerdere anti-islamacties in de stad. Hij wil ook vragen stellen in de gemeenteraad. "Eerder hebben wij als PvdA-fractie onze zorgen geuit over ’extreemrechtse uitingen’ en de anti-moslim incidenten. Deze laten een zorgelijk beeld zien. We weten niet welk verband er is met wat zich zaterdag heeft voorgedaan", aldus de politicus in het AD.

De Goudse moskeeën ontvingen vorig jaar een dreigbrief en het jaar daarvoor werden er in Gouda stickers geplakt en racistische leuzen gekalkt op muren. "Dit soort voorvallen van haat moet stoppen, het hoort niet in Gouda. Het hoort nergens", zegt Mohandis.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team