Zoeken

Zaak Ghali: Marokko staakt rechtszaak tegen Spanje

29 maart 2022 - 09:00 - Wereld

©

Marokko heeft besloten de lopende gerechtelijke procedures tegen de Spaanse autoriteiten te beëindigen, met name tegen Camilo Villarino, de kabinetschef van de voormalige minister van Buitenlandse Zaken, Arancha Gonzales Laya. Hij wordt ervan verdacht het onthaal van Polisario-leider Brahim Ghali te hebben gecoördineerd.

Het besluit van Marokko om de rechtszaak te beëindigen komt na de wijziging van het standpunt van Spanje over de Sahara. De ommezwaai betekent het einde van de lange en ernstige diplomatieke crisis tussen de twee landen. Enkele dagen geleden besloot rechter Rafael Lasala, die belast is met de zaak Ghali, om Camilo Villarino niet langer vast te houden, aangezien hij niet langer verdacht wordt van het achterhouden van informatie en de verduistering van documenten, schrijft El Periódico de España.

Lees ook: Polisario wil Pedro Sanchez voor Internationaal Strafhof brengen

Het onderzoek werd geopend nadat advocaat Antonio Urdiales een klacht had ingediend namens een Marokkaanse familie, die persoonlijke schade heeft geleden als gevolg van de diplomatieke crisis tussen Spanje en Marokko, veroorzaakt door de komst van Ghali. Een andere klacht werd ingediend door Mohamed Rachad Andaloussi Ouriaghli, een Marokkaanse zakenman die in Spanje woont en zeer dicht bij de Marokkaanse regering staat. Volgens goed ingelichte bronnen heeft hij zijn oog laten vallen op het voorzitterschap van de Marokkaanse Kamer van Koophandel in Spanje.

Lees ook: Zaak Ghali: Spanje verdacht van vertragen onderzoek

Sinds de wijziging van het standpunt van Spanje over de Sahara zien de Marokkaanse eisers af van het beroep tegen de beslissing van rechter Lasala om Villarino niet te vervolgen, waardoor de procedure tegen het Spaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, is stopgezet. Volgens verschillende bronnen voelen ze niet meer de behoefte om in beroep te gaan, omdat ze de zaak als gesloten beschouwen nu rechter Lasala in zijn laatste beslissing heeft aangegeven dat regeringshoofd Pedro Sanchez de werkelijke verantwoordelijke is voor de binnenkomst van Ghali in Spanje, aangezien verscheidene ministeries aan de komst van de Polisario-leider hebben meegewerkt.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team