Zoeken

Ontmoeting Pedro Sanchez en Brahim Ghali kan Marokko ergeren

18 februari 2022 - 12:20 - Marokko

©

Tijdens de top EU-Afrika die donderdag en vrijdag in Brussel wordt gehouden, zal regeringsleider Pedro Sanchez een ontmoeting hebben met de Marokkaanse premier Aziz Akhannouch en de leider van het Polisario, Brahim Ghali.

Marokko en de Sahrawi Arabische Democratische Republiek (SADR) zullen als leden van de Afrikaanse Unie aan de top deelnemen. Marokko is in 2017 toegetreden tot de organisatie, na in 1984 zijn voorganger, de Organisatie voor Afrikaanse Eenheid (OAE), te hebben verlaten ingevolge de aansluiting van de SADR.

Lees ook: Sahara: Marokko doet Spanje buigen

De bijeenkomst zal Pedro Sanchez de gelegenheid bieden voor het eerst te spreken met Brahim Ghali, de leider van het Polisario, die in april in Spanje aankwam en een grote diplomatieke crisis met Marokko ontketende, alsook met de Marokkaanse premier Aziz Akhannouch, die na de algemene verkiezingen van september 2021 werd verkozen.

Uit regeringsbronnen is aan Informacion meegedeeld dat de Spaanse regeringsleider en zijn Marokkaanse ambtgenoot elkaar vrijdag zullen ontmoeten tijdens het forum over onderwijs, cultuur en migratievraagstukken, dat Pedro Sanchez samen met de president van Benin zal voorzitten. Op donderdag zal de Spaanse regeringsleider samen met de presidenten van Mauritanië en Ghana, het forum over vrede, veiligheid en bestuur voorzitten.

Lees ook: Marokko-Spanje: crisis escaleert opnieuw

Het is de tweede keer dat Brahim Ghali voor de top wordt uitgenodigd, na de top van 2017 in Abidjan. Zijn opname in het ziekenhuis van Logroño in mei 2021 heeft geleid tot een grote crisis tussen Spanje en Marokko. De Marokkaanse ambassadeur in Madrid, die voor overleg naar Rabat was geroepen, is sindsdien nog niet op haar post teruggekeerd.

Bladna.nl