Zoeken

Brahim Ghali: "Marokko verzwijgt zijn menselijke en materiële verliezen"

22 januari 2023 - 18:00 - Wereld

©

Brahim Ghali, voorzitter van het Polisario, reageerde op het besluit van Pedro Sanchez om het Marokkaanse plan voor autonomie in de Sahara te steunen. Hij benadrukt dat deze verandering van standpunt "een verrassing was voor alle Sahrawi".

"Voor de tweede keer in minder dan 50 jaar heeft Spanje ons verraden. Dit was een verrassing voor alle Sahrawi’s. Dit hadden we niet verwacht. De Spaanse regering moet haar historische, juridische en politieke verantwoordelijkheid nemen, het internationaal recht en haar verplichtingen als bestuurlijke macht van de Westelijke Sahara eerbiedigen en een einde maken aan de Marokkaanse bezetting. Dit kan worden bereikt door de steun van de internationale gemeenschap, zodat een referendum over zelfbeschikking kan worden gehouden," zei Ghali in een interview met Público in het kader van het 16e congres van zijn beweging.

Lees ook: Polisario bedreigt Koning Mohammed VI

Volgens Ghali werd het Polisario gedwongen de wapens weer op te nemen omdat het Marokkaanse leger "systematisch het staakt-het-vuren schendt". "Het Sahrawi-volk heeft geen andere keuze om zijn waardigheid te verdedigen. Het recht om de wapens op te nemen is een internationaal recht dat toebehoort aan bezette of gekoloniseerde volkeren zoals de Sahrawi’s. Oorlog is geen doel, maar een middel voor een definitieve oplossing," zei hij. Hij wees erop dat "het Sahrawi-volk een vreedzaam volk is dat al bijna 30 jaar met de internationale gemeenschap samenwerkt om tot een pacifistische oplossing te komen".

"Omdat Marokko koppig is en de Verenigde Naties niet in staat zijn hun verantwoordelijkheid te nemen, is er helaas al 10 of 12 jaar geen uitzicht op een oplossing. De uitdaging is nu om met alle middelen de gewapende strijd tegen het Marokkaanse leger en het regime te intensiveren," aldus Ghali. Op de vraag of het Polisario de drone-aanvallen van het Marokkaanse leger vreest, antwoordde Ghali slechts dat het zich "aanpast aan de huidige oorlogssituatie en haar eisen". Hij benadrukte dat het Polisario ondanks alles rouwt om de slachtoffers in de rangen van het Marokkaanse leger.

Lees ook: Polisario doodsbang voor Marokkaanse drones

"Marokko verzwijgt zijn menselijke en materiële verliezen. Dit is hun recht. De families van de doden en gewonden verbergen echter niet wat de Sahrawi’s zelf elke dag in de bezette gebieden meemaken," zei de onafhankelijkheidsleider. Over het corruptieschandaal in het Europees Parlement zei hij: "Wij zijn niet verrast. Door het corruptieschandaal zou het Europees Parlement er goed aan doen alle overeenkomsten tussen de Europese Unie en Marokko te herzien."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team