Zoeken

Spanje: Marokkaan moet 7,2 miljoen euro betalen voor palingsmokkel

1 februari 2022 - 16:20 - Wereld

©

De strafrechtbank van Algeciras heeft een Marokkaan veroordeeld tot een jaar en drie maanden gevangenisstraf en tot het betalen van een boete van 7,2 miljoen euro aan de Raad van Andalusië, wegens zijn poging om 65 kilo paling Marokko binnen te smokkelen.

De nog verse palingen werden in plastic zakken met water verpakt en in koffers verstopt. De feiten vonden plaats op 29 december 2017 en vormen een strafbaar feit van bezit en verhandeling van een beschermde diersoort, meldt Europa Sur.

Lees ook: Zwitserland: Marokkaanse krijgt zware boete voor smokkelen schildpadden

De verdachte werd gearresteerd toen hij op het punt stond aan boord te gaan van een boot op weg naar Tanger. Bij de bagagecontrole ontdekten de agenten dat hij 65 kilo palingen bij zich had. De palingen werden in beslag genomen en naar de dierentuin van Castellar gezonden. Uiteindelijk heeft slechts zo’n 2 kilo het overleefd, aldus dezelfde bron. De krant voegt eraan toe dat de schade als gevolg van de extractie van de palingen, door het Spaanse ministerie van Landbouw, Veeteelt, Visserij en Duurzame Ontwikkeling werd geraamd op 7,2 miljoen euro.

De beschuldigde is niet in de rechtbank verschenen, hoewel hij op de hoogte was gebracht van het proces. Volgens de handhavers die hem arresteerden, wilde de verdachte zijn bagage eerst niet laten zien, "hetgeen bewijst dat hij heel goed wist wat hij bij zich had en dat het illegaal was". Uit verschillende berichten blijkt, dat de palingen niet bestemd waren voor Marokko, waar ze niet worden geconsumeerd, maar voor China, waar palingen enorm worden gewaardeerd.

Lees ook: Spanje: organisatie die dieren naar Marokko smokkelde opgerold

De inbeslagname van de 65 kilo palingen leidde in maart 2018 in Algeciras tot de ontmanteling van een Chinees netwerk dat de beschermde diersoort smokkelde. De leden van dit netwerk exporteerden illegaal paling naar Aziatische markten en maakten daarbij een nettowinst van 37,5 miljoen euro. Tijdens de actie werden tien personen gearresteerd, waaronder vier Chinezen, drie Spanjaarden en drie Marokkanen. Bij huiszoekingen in Gijón, Piedras Blancas, Soto del Barco en Algeciras zijn 364 er koffers in beslag genomen met meer dan 5000 kilo paling.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team