Zoeken

Abdelbaki Es Satty, Marokkaanse imam en hoofdverdachte aanslagen Barcelona

21 augustus 2017 - 15:15 - Wereld

©

Abdelbaki Es Satty, imam van Marokkaanse afkomst, wordt van de radicalisering van de jonge aanslagplegers in Barcelona en Cambrils verdacht. Hij is op dit moment de meest gezochte man van Spanje.

De politie doet onderzoek naar zijn juiste rol in de aanslagen waarbij veertien mensen omkwamen en ruim honderd gewonden vielen.

Es Satty was in het verleden al veroordeeld voor drugshandel tussen Melilla en Algeciras. Hij zou toen in de gevangenis Rachid Aglif hebben ontmoet. Aglif, meer bekend als El Conejo (de konijn), was tot 18 jaar celstraf veroordeeld voor zijn deelname aan de aanslagen in Madrid in 2004 waarbij 191 doden vielen.

Het is niet onmogelijk dat Es Satty één van de drie verdachten is die vorige week bij de ontploffing in een woning in Alcanar omkwamen. In het huis werden “grote terroristische aanslagen” voorbereid volgens de politie.

De imam verbleef tussen januari en maart vorig jaar in België. De Belgische autoriteiten bevestigden de informatie. In april van hetzelfde jaar begon Es Satty als imam in de nieuwe moskee te werken waar de meeste verdachten van de dodelijke aanslagen in Spanje naartoe gingen.

Bladna.nl