Zoeken

Spanje: Marokkaanse jihadisten gearresteerd

24 januari 2022 - 18:20 - Wereld

©

De Spaanse politie heeft vier Marokkanen gearresteerd die als vrachtwagenchauffeur werkten in Algeciras. Ze worden ervan verdacht te behoren tot een jihadistische groep die zich ’Soldaten van het Kalifaat’ noemt.

De 48-jarige leider van de groep werkte als transporteur door heel Spanje. Men vermoedt dat hij geradicaliseerd is. Hij woont al 20 jaar in Spanje vanwege zijn werk en reist veel, zowel in Spanje als in het buitenland. Voor zover bekend is er geen informatie dat hij contact heeft met buitenlandse radicale groeperingen, vertelden bronnen dicht bij het onderzoek aan El Confidencial.

Lees ook: Spanje arresteert Algerijn die jihadisten in Marokko rekruteerde

De andere drie verdachten van 48, 45 en 35 jaar oud, noemden de leider "Cheikh". Voor de rechtbank claimde deze laatste zijn onschuld. De vier mannen wonen al minstens 15 jaar in Murcia, waar ze elkaar ontmoetten in een plaatselijke moskee. Een van hen werkte ook in het vrachtvervoer, terwijl de anderen twee in een winkel die oosterse artikelen verkocht werkten.

Lees ook: Bomaanslagen Barcelona: Marokkaan 4 jaar onterecht in de cel

De verdachten werden gearresteerd na meer dan een jaar onderzoek, waarbij hun telefoons werden afgeluisterd. Ze waren in het bezit van propagandamateriaal, dat voor analyse in beslag genomen werd. Ze zouden geïndoctrineerd zijn met de ideologie van Daesh. Volgens de politie waren ze niet van plan een terroristische aanslag te plegen.

Bladna.nl