Zoeken

"Belt and Road": Marokko en China zetten belangrijke stap

30 juli 2022 - 19:40 - Economie

©

Chinese bedrijven en vertegenwoordigers van de publieke en private sector in Marokko hebben in Rabat een overeenkomst ondertekend om de bouw te starten van het Mohammed VI Tanger Tech City project, een ambitieus smart city project dat Koning Mohammed VI in 2017 lanceerde.

"Tanger Tech is een vlaggenschipproject dat wordt gesteund door de Chinese en Marokkaanse staatshoofden. Het project zal een voorbeeldrol spelen in de samenwerking rond de onderlinge productiecapaciteit," zei Li Changlin, Chinees ambassadeur in Marokko. Hij was aanwezig tijdens de ondertekening van de overeenkomst op uitnodiging van minister Ryad Mezzour van Industrie en Handel, schrijft Maroc Diplomatique. Het project zal worden gebouwd op een totale oppervlakte van 2167 hectare. "Het Tanger Tech-project zal in verschillende fasen worden uitgevoerd. Het omvat industrieparken, zones voor logistieke diensten en woonwijken. De betrokken industriële sectoren zijn automobiel, luchtvaart, elektronica en huishoudelijke apparaten," legde de Chinese diplomaat uit.

Lees ook: Belangrijke overeenkomsten gesloten voor bouw Mohammed VI Tangier Tech

Li Changlin merkte ook op dat de gezamenlijke aanleg van de "Belt and Road" tussen China en Marokko voor veel enthousiasme zorgt in het koninkrijk. "Iedereen is het erover eens dat de Marokkaanse toetreding tot het ’Belt and Road’-initiatief, de handel en investeringen tussen China en Marokko zal bevorderen, met name bij de aanleg van luchthaveninfrastructuur, hogesnelheidstreinen en industrieparken in Marokko." De ’Belt and Road’ beantwoordt aan de prioritaire ontwikkelingsdoelstellingen van Marokko en is een belangrijke bijdrage tot het versnellen van de connectiviteit van de Afrikaanse landen en het bouwen van economische bruggen tussen Afrika en Azië.

Lees ook: Marokko: Tanger Tech Mohammed VI City klaar

"De ’Belt and Road’ is een demonstratie van de verdere openstelling van het land en een samenwerking met wederzijdse voordelen, waardoor China ook zijn samenwerkingsruimte met Afrikaanse en Arabische landen kan uitbreiden. Marokko moet van deze gelegenheid gebruik maken om een toegangspoort te worden voor economische en commerciële samenwerking tussen Noord-Afrika en China," zei Fatallah Oualalou, voormalige Marokkaanse minister van Financiën. Nasser Bouchiba, een Marokkaanse sinoloog, voegde hier ook nog aan toe dat "de ’Belt and Road’ uitgaat van de beginselen van breed overleg, gezamenlijke bijdrage en wederzijds voordeel, en het is een nieuwe benadering van de economische globalisering en een nieuwe wijze van mondiaal bestuur."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team