Zoeken

Marokko en China versterken bilaterale samenwerking

6 januari 2022 - 15:40 - Economie

©

Marokko en China hebben onlangs een bijzondere samenwerkingsovereenkomst ondertekend, die de bilaterale banden zal aanhalen en de uitwisselingen op alle gebieden zal versterken.

De overeenkomst werd geparafeerd tijdens een ceremonie per videoconferentie tussen minister van Buitenlandse Zaken Nasser Bourita en de vice-voorzitter van de Chinese Nationale Hervormings- en Ontwikkelingscommissie (NDRC), Ning Jizhe.

Lees ook: Chinese wapenfabrikant vestigt zich in Marokko

Het document beoogt de toegang te bevorderen tot Chinese fondsen in het kader van het "Belt and Road Initiative" (BRI) voor grote projecten in Marokko, handelsfacilitering en de oprichting van joint ventures op diverse gebieden (industrieparken, energie, waaronder hernieuwbare energie). Het betreft eveneens samenwerking op het gebied van onderzoek en ontwikkeling (technologie, energie, landbouw, enz.), technologische en technische samenwerking en beroepsopleiding.

In het kader van de overeenkomst verbindt de Chinese regering zich ertoe grote Chinese bedrijven aan te moedigen zich in Marokko te vestigen en/of er te investeren (auto-industrie, luchtvaart, high-tech en e-commerce, landbouw- en textielindustrie, enz.)

Lees ook: Kledingbedrijven verhuizen van China naar Marokko

Het Belt and Road Initiative (BRI), dat in 2013 door president Xi Jinping werd gelanceerd onder de naam "One Belt, One Road", is een reeks zee- en spoorverbindingen tussen China en de toetredende landen. Het heeft de ambitie om nieuwe mogelijkheden voor samenwerking tussen China en de 140 landen die zich bij de Unie hebben aangesloten, te bevorderen. Het is gebaseerd op dialoog, partnerschap, wederzijds leren, inspiratie en conformiteit.

Ter herinnering: Marokko was het eerste land in Afrika dat zich bij het "Belt and Road"-initiatief heeft aangesloten sinds het van start is gegaan.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team