Zoeken

Belgische Marokkaan brouwt eerste Marokkaanse tripelbier

17 november 2020 - 14:20 - Wereld

©

De Brusselaar van Marokkaanse afkomst, Yassine Kouysse, heeft het eerste Marokkaanse tripelbier gebrouwen. Specialisten en bierliefhebbers zijn enthousiast over het bier genaamd "La Marlouf".

De Marokkaanse inwoner van Brussel is twee jaar bezig geweest in zijn garage om "La Marlouf" te brouwen. Het bier bestaat onder andere uit typisch Brussels zwanze-bier en is op smaak gebracht met een ingrediënt uit de Marokkaanse culinaire traditie: oranjebloesem. Kouysse vertelt waar hij zijn inspiratie vandaan heeft gehaald: "Ik was de clichés - zowel positief als negatief- over Marokkanen een beetje beu. We worden vaak gecrediteerd met intenties en gewoonten zonder daar verder op in te gaan. Dus ik probeerde een verenigend project te ontwikkelen, met een vleugje humor en provocatie," legt hij uit aan La Dernière Heure.

De kersverse bierbrouwer heeft voor de naam "La Marlouf" gekozen omdat dit een bekend negatieve benaming is voor Marokkanen en Arabieren in het Frans. "Ik wilde met dat woord spelen, het is mijn manier om op een humoristische manier de aandacht te trekken en tegelijkertijd een debat te creëren. Nu is een Marokkaan die brouwt al niet triviaal, maar een Marokkaan die een tripelbier maakt, bestaat al helemaal niet en het creëert debat", voegt hij eraan toe. Tot nu toe heeft hij vooral positieve reacties ontvangen van zijn landgenoten. "Mijn Marokkaanse vrienden hebben me gefeliciteerd. Een chef-kok van een bekend restaurant in Casablanca feliciteerde me en moedigde me aan. Ik heb nog geen controverse gehoord over de naam. In plaats daarvan bedanken ze mij dat ik onze gemeenschap op een andere manier heb laten zien," vertelt Kouysse.

Restauranthouders zijn zeer te spreken over het bier en overladen de Brusselaar met complimenten. "Wijnkelners vertellen me zelfs dat "La Marlouf" populair is bij wijnliefhebbers. Ook de eigenaresse van brouwerij Le Félicien in Namen heeft gezegd dat mijn bier uniek is. "We zouden Triple Karmeliet kunnen missen, maar Marlouf niet, ze is uniek", zegt Kouysse. De bier-brouwende Marokkaan heeft nu de droom om ooit zijn eigen brouwerij te beginnen.

Bladna.nl