Zoeken

Marokkaan maakt beste couscous van Frankrijk

24 november 2020 - 17:00 - Wereld

©

De Marokkaanse Hamid Miss, chef-kok van restaurant La Pente Douce in Toulouse, heeft de prijs voor de beste couscous in Frankrijk gewonnen.

"Ik was verrast dat ik werd geselecteerd uit 109 kandidaten uit heel Frankrijk en dat ik in de top vijf terecht kwam. Dat ik had gewonnen was een nog grotere verrassing. Ik ben vooral blij dat ik Toulouse deze onderscheiding heb kunnen geven", zegt hij tegen de krant La Dépêche. De wedstrijd is georganiseerd door het Frans tv-programma "Très, Très bon".

De 45-jarige Hamid is afkomstig uit Kenitra en ontwikkelde zijn liefde voor koken omdat hij is opgegroeid met bijna alleen maar vrouwen om zich heen. Vooral zijn moeder Hadda bracht hem de fijne kneepjes van de kookkunst bij. "Ik heb tot mijn veertiende in Marokko gewoond voordat ik mijn vader in Frankrijk ging zoeken. Ik kwam aan in Valence d’Agen (Tarn-et-Garonne), zonder papieren. Niets was gemakkelijk. Ik heb zelf Frans geleerd. Ik moest eruit komen. Ik wilde niet het land uit gegooid worden," vertelt de chef-kok.

Nadat hij zijn verblijfsvergunning had gekregen ging hij werken in een fabriek van Airbus. "Na mijn legerdienst in Clermont-Ferrand ging ik naar de Alpenjagers waar ik twee jaar verbleef. Ik had daar bijna carrière gemaakt voordat ik het opgaf en terugkwam naar Toulouse", zegt Miss. Toen hij zijn toekomstige vrouw ontmoette, kwam hij op werkgebied weer terug bij zijn eerste liefde: koken. "Ik heb toen mijn vrouw Tiphaine ontmoet. Ineens besefte ik me dat deze baan mijn droom en mijn echte passie was", zegt hij.

Miss heeft zichzelf geschoold in de Franse keuken door kookboeken te lezen en recepten op te zoeken. Hij leerde van getalenteerde chef-koks in bekroonde restaurants de geheimen van traditionele gerechten zoals coq au vin, pot-au-feu en gratin dauphinois. Tegelijkertijd werkte hij als afwasser in verschillende restaurants in het centrum van Toulouse.

Later kwam hij op het idee om zelf een restaurant te openen. In eerste instantie kocht hij samen met zijn partner een huis waar hij kookte voor kleine gezelschappen. "We hebben onze vrienden daar ontvangen om samen een maaltijd te delen", vertelt hij. Door zijn talent verwierf hij al snel bekendheid in Toulouse. Uit dit begin is zijn huidige restaurant La Pente Douce ontstaan. Naast gerechten uit Toulouse is het restaurant gespecialiseerd in couscous met een speciaal tintje. Klanten zijn er gek op en ook van kenners krijgt hij lovende kritieken. "Het bereikt nieuwe hoogten", zegt François-Régis Gaudry, gastronomische journalist.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team