Zoeken

Belgische staat moet Marokkaanse terreurverdachte compenseren

21 november 2020 - 09:00 - Wereld

©

De Belgische staat moet een bedrag van 25.310 euro betalen aan een voormalige terrorist van Marokkaanse afkomst. De verdachte is vastgehouden in een "extra streng regime" van detentie, wat in strijd blijkt te zijn met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.

Abdallah O, een vermeend lid van de Marokkaanse Islamitische Strijdgroep, werd samen met zijn medeplichtigen in 2007 door het Brusselse Hof van Beroep veroordeeld tot 6 jaar gevangenisstraf. Sinds zijn arrestatie in 2004 zat hij tot op de dag van de uitspraak in 2007 voor 1038 dagen opgesloten onder dit strenge regime. In 2010 werd Abdallah O weer vrijgelaten.

De omstandigheden waaronder hij werd vastgehouden waren erbarmelijk. De hele dag zat hij in een cel van 7 m², met uitzondering van een uur die hij mocht doorbrengen op de binnenplaats, die bestond uit een "kooi" van 9 m². Hij mocht met niemand in contact komen en kreeg geen mogelijkheid om lichaamsbeweging op te doen. Het verblijf in deze gevangenis heeft O. veel gezondheidsklachten opgeleverd zoals verlies van flexibiliteit, rugpijn en zwelling van zijn onderste ledematen. Ook werd hij in de nacht om het half uur onderworpen aan een controle. De maaltijden die de gevangene kreeg voorgeschoteld voldeden niet aan de halal-voorschriften en telkens als hij bezoek ontving werd hij onderworpen aan een stripfouillering.

Sinds zijn vrijlating in 2010 komt Abdallah O nauwelijks buiten en lijdt hij nog altijd onder de gevolgen van de strenge opsluiting. "Ik wil niemand zien, zelfs mijn vrouw en mijn kinderen niet", legt hij uit. Na de veroordeling zochten advocaten van de Belgische staat tevergeefs naar bewijs om deze sanctie te rechtvaardigen. Volgens la Dernière heure heeft de Raad van State in 1997, de koninklijke besluiten op het gebied van veiligheid en ordehandhaving, op basis waarvan de Marokkaan is veroordeeld tot het strenge regime, opgezegd.

De rechtbank oordeelde dat de Belgische staat voor het eerste jaar 5 euro per detentiedag moet betalen en de daaropvolgende jaren 10 en 15 euro. Ter compensatie van het strikte isolement en de stripfouillering zou de Belgische staat 10 euro per dag moeten betalen voor het eerste jaar, 15 euro per dag voor het tweede jaar en 20 euro per dag voor het derde jaar van de straf. Terwijl hij 75.000 euro zou moeten krijgen voor zijn 1038 dagen in detentie, bepaalde het hof van beroep dat hij hiervoor 25.310 euro zal krijgen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2020 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team