Zoeken

Waarom Belgisch-Marokkaanse voetballers voor Marokko kiezen

11 december 2022 - 20:00 - Sport

©

Waarom kiezen veel Belgisch-Marokkaanse spelers, die de jeugdcategorieën in België doorlopen, uiteindelijk voor Marokko als sportieve nationaliteit in de hogere categorieën? De Belgisch-Marokkaanse Khalid Zimbi, die sinds 2016 samenwerkt met de Belgische Unie, geeft uitleg over dit fenomeen.

"Er is geen structuur en geen beleid met betrekking tot de binationals, die nochtans veel te bieden hebben aan het Belgische elftal. [...] Wij hier in de Belgische Unie moeten de stap zetten om deze profielen beter te begrijpen en in te zien welke meerwaarde ze ons land kunnen bieden. Ik denk niet dat de Belgische selectie deze profielen nodig heeft om sterk te staan, maar de ploeg zou wel sterker kunnen zijn," zegt Khalid Zimbi in een interview met RTBF. Hij zegt niet op de hoogte te zijn van een initiatief in deze zin. "Tenzij er een project in de maak is waarvan het personeel van de Belgische Unie niet van op de hoogte is."

Lees ook: Spaanse krant spot met Marokkaanse binationals

De scout van de Belgische Unie benoemt ook een gebrek aan wederzijds begrip bij de coaches en de spelers. "Enerzijds hebben de coaches, gezien de manier waarop de teams in het Belgisch kampioenschap vanuit technisch en tactisch oogpunt evolueren, geen erg positief beeld van de binationals, die voornamelijk afkomstig zijn uit Noord-Afrika en in het bijzonder Marokko". Hij legt uit dat de spelers vaak "kleiner, slanker en technischer zijn", dat ze "vaak een minder imposante lichaamsbouw hebben" en dat ze "minder hard zijn in duels, ook al lezen ze het spel vaak erg goed".

Lees ook: Strategie Marokkaanse voetbalbond om binationals aan te trekken

Als gevolg daarvan lopen de meeste coaches niet warm voor deze profielen wanneer ze hun selectie maken. Anderzijds denken veel spelers met dit profiel door de opeenstapeling van afwijzingen dat er een "voetbalxenofobie" bestaat met betrekking tot hun type profiel. Daarom gaan ze maar al te graag in op de uitnodiging om een andere land te vertegenwoordigen, ook al "hebben ze alle jeugdcategorieën in België doorlopen". Khalid Zimbi roept op om de binationals het gevoel te geven dat er met hen rekening wordt gehouden, en dat coaches in de voetsporen treden van Jacky Mathijssen, die "veel waarde hechtte en veel speelminuten gaf aan binationals".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team