Zoeken

Strategie Marokkaanse voetbalbond om binationals aan te trekken

3 december 2022 - 22:00 - Sport

©

Het Marokkaans elftal bestaat uit verschillende spelers met een dubbele nationaliteit die Marokko hebben verkozen boven België, Spanje, Nederland, Italië en de vele andere landen waar ze ook burger zijn. Achter deze soms moeilijke keuzes gaat een heuse lobby schuil, onder leiding van de Marokkaanse voetbalbond (FRMF).

De FRMF beknibbelt niet op middelen als het erom gaat binationalen ervan te overtuigen om Marokko als sportnationaliteit te kiezen. De meest recente gevallen zijn El Haddadi, Ezzalzouli, El Khannouss, Zaroury of de gebroeders Mmae. Sommigen van hen aarzelden nog, wat de voetbalbond ertoe heeft aangezet zijn aanbod en strategie aan te passen met bijvoorbeeld ultramoderne infrastructuur, luxueuze hotels en een vroegtijdige opsporing van talenten. Sinds enkele jaren wordt ook een beroep gedaan op gezinnen, meldt Dernière Heure.

Lees ook: Ziyech en Hakimi, het duo voor een succesvolle WK-deelname

Er wordt alles aan gedaan "om indruk te maken en mensen op hun gemak te stellen vanaf het begin. De faciliteiten kunnen tippen aan een tiensterren-service, er zijn zwembaden, multisportterreinen, luxe hotels,… Kortom alle middelen worden ingezet en in die omstandigheden spelen is enorm indrukwekkend. Daarnaast zijn er ook goede opleidingsprogramma’s", zegt Noureddine Moukrim, een voormalig Marokkaanse international die tussen 2010 en 2019 Marokko hielp bij het werven van talent in België.

Volgens de U23-coach van de voetbalclub Union Saint-Gilloise heeft de Marokkaanse voetbalbond een grote overtuigingskracht. Ze sturen scouts over heel Europa op zoek naar jong talent. Spelers worden al heel vroeg benaderd om hen te overtuigen om voor Marokko te kiezen. “We dwingen nooit dingen af, het is een eerlijk gesprek met de speler en zijn entourage," aldus Moukrim.

Lees ook: Deze vijf Marokkaanse spelers zijn "gevaarlijk" volgens de FIFA

Maar Abdellatif Khlale, die meer dan tien jaar "talentscout" was voor de FRMF, vindt dat "de methoden ten opzichte van de spelers steeds agressiever zijn geworden. Er staan veel beloften op het spel waaronder ook geld en er draaien veel oplichters omheen. Daarom ben ik ook gestopt. Sommige mensen beloven gezinnen onderdak ter plaatse, stages, de mogelijkheid om geld te krijgen, het is allemaal ongezond geworden", betreurt hij.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team