Zoeken

Walid Regragui: "Waarom koos Mbappé niet voor Kameroen of Algerije?"

2 april 2023 - 17:00 - Sport

©

Het werven van spelers met een dubbele nationaliteit is een bekend fenomeen bij alle voetbalselecties, zowel in Afrika als in Europa. Marokko staat bekend om het binnenhalen van felbegeerde binationals en ze tot onmisbare pijlers van het nationale voetbalteam te maken.

In een uitgebreid interview met El Pais besprak de Marokkaanse bondscoach Walid Regragui de situatie van spelers met een dubbele nationaliteit en de strijd die voetbalbonden voeren om hen te overtuigen. Het Marokkaans voetbalelftal bestaat uit spelers die spontaan voor Marokko kozen en anderen die overtuigd werden om voor het koninkrijk uit te komen. Soms zijn spelers die benaderd worden echter verward en kunnen ze geen snelle keuze maken. Dit geldt bijvoorbeeld voor Brahim Diaz, die in Spanje is geboren uit een Marokkaanse vader en een Spaanse moeder. Hij twijfelt tussen de twee landen en zijn keuze wordt nog steeds verwacht.

Lees ook: Walid Regragui: "Binationals mogen niet met dubbelzinnigheid spelen"

"Alleen een persoon met een dubbele nationaliteit weet wat het is om een dubbele nationaliteit te hebben. Niemand kan zich in de positie plaatsen van een kind dat in Europa is geboren uit Marokkaanse, Colombiaanse of Peruaanse ouders. Ik ben dankbaar voor Frankrijk, waar ik ben geboren, opgeleid en opgegroeid. Ik heb in Frankrijk gevoetbald, maar ik vergeet de geschiedenis van mijn ouders niet. Alles wat ik vraag, is dat degenen die met ons spelen dit niet doen omdat ze geen andere opties hebben", aldus Walid Regragui.

Voor de coach van de Atlas Leeuwen mag de keuze voor de ene sportnationaliteit in plaats van de andere, niet worden gezien als een mislukking. Het is soms moeilijk voor de spelers om te kiezen, aldus Regragui. "Het is bijvoorbeeld geen mislukking voor Frankrijk dat Laporte voor Spanje speelt. Misschien voelde hij zich meer Spaans omdat hij in Spanje is opgeleid."

Lees ook: Strategie Marokkaanse voetbalbond om binationals aan te trekken

Volgens de bondscoach is de norm voor spelers met een dubbele nationaliteit om het land te kiezen waar ze geboren zijn. "Waarom speelt Mbappé niet voor Kameroen of Algerije en koos hij voor Frankrijk? De norm is dat spelers het land kiezen waar ze zijn opgegroeid. Dat geldt ook voor Brahim Diaz", aldus Regragui.

Bladna.nl