Zoeken

Dubbele nationaliteit Marokkaans elftal meevaller voor Marokko

13 januari 2023 - 07:00 - Sport

©

In het nationale team van Marokko hebben 14 van de 26 spelers een dubbele nationaliteit. Dat is meer dan de helft van het team. Marokko heeft veel aan hen te danken.

Het historische succes van de Atlas Leeuwen, die de halve finales van het WK hebben bereikt, heeft aangetoond dat spelers met een dubbele nationaliteit echte ambassadeurs van hun land van herkomst kunnen zijn, analyseert Salima Bouyarden, deskundige op het gebied van globalisering, islam en identiteit, voor Monitor de Oriente.

Lees ook: Waarom Belgisch-Marokkaanse voetballers voor Marokko kiezen

De Marokkaanse bondscoach Walid Regragui is erin geslaagd deze diversiteit in het team te laten uitkomen. "Ook al spreken ze Nederlands, Frans, Italiaans of Spaans, hun hart ligt in Marokko," zegt hij over zijn spelers. Hakim Ziyech, Noussair Mazraoui, Sofyan Amrabat en Zakaria Aboukhlal zijn in Nederland geboren. "Ze zijn daar opgeleid en dat zie je terug in hun creativiteit en hun manier van denken."

Ook het eerbetoon aan de moeders van de spelers op het veld na de wedstrijden is zeer positief. Het is een teken van respect. Het maakt niet uit of xenofoben, racisten en rechts-extremisten dit goed vinden of niet, zegt Bouyarden.

Lees ook: Strategie Marokkaanse voetbalbond om binationals aan te trekken

De dubbele nationaliteit van sommige spelers was in geen geval een belemmering voor het Marokkaans elftal. Integendeel, dankzij hun deelname aan het WK hebben ze de rol en het belang ervan weer onder de aandacht gebracht. "De Marokkanen hebben het toernooi niet gewonnen, maar ze hebben onze harten gewonnen, geschiedenis geschreven en de wereld veroverd", besluit Salima Bouyarden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team