Zoeken

Belgisch amateurvoetbal geplaagd door racisme en geweld

22 maart 2023 - 07:00 - Wereld

©

Racisme, homofobie en seksisme teisteren nog steeds het Belgische amateurvoetbal. Bij de Belgische Voetbalbond worden verschillende acties gevoerd, waaronder bewustmakingscampagnes, de oprichting van werkgroepen en een interne rechtspleging, om een einde te maken aan deze slechte praktijken.

Er blijven gevallen van racisme en geweld opduiken in het Belgische amateurvoetbal. Zo veroordeelde de correctionele rechtbank van Dinant in februari een jonge voetballer van Provinciale 1 tot 60 uur werkstraf. In november 2019 gaf een speler van Biesme de aanvoerder van Chevetogne een kopstoot, met een gebroken neus en een hersenschudding tot gevolg. Tijdens de hoorzitting zei de Biesme-speler dat hij "zijn verstand had verloren" nadat hij racistische beledigingen van fans had gekregen. De speler riskeert zes maanden gevangenisstraf als hij de werkstraf niet uitvoert.

Lees ook: Minister Saaïd Amzazi ontkent nieuws over Spaanse nationaliteit

In februari ontaardde ook een wedstrijd tussen FC Dampoort en Oostakker, twee clubs uit de lagere klasse (provincie 4). De politie moest ingrijpen om een algemene vechtpartij tussen spelers van de twee Gentse ploegen te beëindigen. Een aantal minuten voor het einde van de wedstrijd werd een penalty toegekend aan Oostakker, wat de woede van de spelers van de tegenpartij opwekte. De rode kaarten van de scheidsrechter brachten hen niet tot bedaren. Volgens sommigen brak het gevecht uit nadat een speler een andere speler van de tegenpartij beledigde, die reageerde door hem te slaan, meldt Dernière Heure.

De Belgische voetbalbond is zich bewust van het fenomeen en lanceerde begin maart de bewustmakingscampagne "Come Together", om discriminatie en racisme te bestrijden, die volgens inclusiemanager Samia Ahrouch van de Belgische Voetbalbond, "heel vaak de aanleiding zijn van geweld op en buiten het veld". "Wat er in het voetbal gebeurt, is slechts een weerspiegeling van wat er in de samenleving gebeurt. Na de coronacisis zijn de meldingen van verbaal geweld en racisme explosief gestegen. We lieten een studie uitvoeren aan de KULeuven en het resultaat was vrij schokkend: één op drie jonge spelers is slachtoffer van discriminatie, voornamelijk body shaming", legt ze uit.

Lees ook: Belgische voetbal lanceert anti-racisme campagne met schokkende video

De bond maakte een actieplan dat leidde tot de oprichting van de Nationale Kamer voor de bestrijding van discriminatie en racisme, een soort interne rechtbank die in 2021 werd opgericht. De kamer bestaat uit een advocaat die optreedt als rechter, bijgestaan door twee deskundigen. "De Kamer kan beslissen over sancties zoals schorsingen, boetes voor clubs of wedstrijden met gesloten deuren. Maar we weigeren de logica van ’straffen omwille van het straffen’, want het doel is uiteindelijk te werken aan een verandering van het gedrag dat leidt tot verbaal en fysiek geweld", legt Samia Ahrouch uit.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team