Zoeken

Belgische voetbal lanceert anti-racisme campagne met schokkende video

3 maart 2023 - 12:00 - Wereld

©

De anti-racisme campagne die de Belgische voetbalbond KBVB, ACFF, Voetbal Vlaanderen en de Pro League woensdag lanceerden, bevat onder meer een merkwaardige video waarin een jonge voetballer met een Marokkaans uiterlijk het racistische scheldwoord "Makak" op zijn gezicht getatoeëerd krijgt.

De video is een onderdeel van de bewustwordingscampagne om racisme en discriminatie in het Belgisch voetbal aan de kaak te stellen. In 2022 kwamen er in totaal 590 meldingen binnen met betrekking tot discriminatie op en naast het veld, een ruime verdubbeling op een jaar tijd, schrijft Het Nieuwsblad.

Lees ook: Doelman Mohamed Boukili slachtoffer racisme tijdens wedstrijd in Spanje

De campagne komt er twee jaar na de start van ’Come Together’, het actieplan voor meer inclusie in het Belgische voetbal. Racisme, homofobie en seksisme worden in de campagne vergeleken met een tattoo. "De tattoo uit de clip symboliseert perfect hoe iemand op jonge leeftijd voor de rest van zijn of haar leven getekend kan worden door discriminatie", aldus Samia Ahrouch, inclusiemanager van de KBVB.

Lees ook: Houssin Bezzai strijdt tegen racisme in Nederlandse voetbal

Voor de clip is samengewerkt met een acteur, maar een achtjarige Limburgse speler maakte dit recent echt mee. Een voetbalouder langs de zijlijn noemde hem tijdens een wedstrijd onder meer ’makak’ en ’bruine aap’. "Sommigen zullen deze campagne misschien choquerend vinden, omdat we het woord ’makak’ echt tonen. Maar eerlijk: ik vind het een pak choquerender dat dit woord gewoon elk weekend wel ergens op of rond een voetbalveld geroepen wordt", zegt Michael Schockaert, marketingmanager van de KBVB en één van de bedenkers van de campagne.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team