Zoeken

België: Ihsane Haouach neemt ontslag als regeringscommissaris

11 juli 2021 - 11:20 - Wereld

©

Ihsane Haouach, regeringscommissaris bij het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen in België, heeft vrijdagavond haar ontslag aangekondigd omwille van de "onophoudelijke persoonlijke aanvallen" waarvan zij zegt het slachtoffer te zijn. Haouach stond in het middelpunt van een controverse wegens opmerkingen over de scheiding van kerk en staat.

De heisa begon meteen na de benoeming van de Belgisch-Marokkaanse Ihsane Haouach tot regeringscommissaris. Vorig weekend ontstond er opnieuw ophef na een interview in de krant Le Soir. "De basisprincipes van de staat worden niet in gevaar gebracht door uiterlijke tekenen, maar door het stijgende aantal reacties uit extreemrechtse hoek", zei Haouach. "De discussie gaat niet over het in vraag stellen van de scheiding van Kerk en Staat, maar over hoe we daarmee omgaan met een veranderende demografie."

Lees ook: Ihsane is eerste regeringscommissaris met hoofddoek in België

Die uitspraak viel bij velen niet in goede aarde, schrijft VRT Nieuws. MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez Twitterde: "Deze verklaring van de regeringscommissaris is extreem gevaarlijk en ze illustreert dat ze niet over de noodzakelijke neutraliteit beschikt voor deze functie". En ook N-VA, Vlaams Belang en CDH vonden de uitspraak niet kunnen en vroegen uitleg van Haouach in de bevoegde Kamercommissie.

"Sinds mijn benoeming ben ik het onderwerp van gewelddadige persoonlijke aanvallen die alleen maar zijn toegenomen. Ongeacht mijn benoeming is het debat over neutraliteit legitiem, maar het kan niet worden gevoerd met de bedoeling schade toe te brengen," schreef zij in haar ontslagbrief aan de staatssecretaris voor Gelijke Kansen, Sarah Schlitz (Ecolo), die door het kabinet van Schlitz openbaar is gemaakt.

"Dit ontslag betekent niet het einde van mijn inzet voor gelijkheid en grondrechten, die ik op andere manieren zal blijven verdedigen. In de tussentijd, wil ik een stapje terug doen," schreef ze. Haouach sloot af met een woord van dank aan allen die haar in deze moeilijke periode hebben gesteund en voor het vertrouwen dat zij hebben getoond.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team