Zoeken

Marokkaanse migranten zonder papieren in hongerstaking in België

4 juli 2021 - 19:00 - Wereld

©

Ongeveer 250 migranten zonder papieren die verblijven in een kerk in het centrum van de Belgische hoofdstad Brussel, zijn sinds 23 mei in hongerstaking gegaan om te protesteren tegen hun uitzichtloze situatie. Op deze manier willen ze een verblijfsstatus afdwingen bij de Belgische autoriteiten.

Het gaat voornamelijk om migranten die afkomstig zijn uit Marokko, Tunesië, Egypte en Pakistan die al jarenlang in België wonen en werken zonder een verblijfsvergunning. Ahmed is een van de migranten die meedoet aan de hongerstaking. "Ik vraag me soms af hoe onze regeringsleiders rustig kunnen slapen terwijl zoveel mensen verhongeren en sterven van het lijden", vertelt hij aan de televisiezender Euronews.

Lees ook: Meerderheid vermiste minderjarige migranten in Europa komt uit Marokko

Omdat ze geen recht hebben op gezondheidszorg, sociale bescherming en financiële bijstand, worden de migranten enkel geholpen door verenigingen die zich op vrijwillige basis over hen ontfermen. De Belgische arts Cécile Vanheuverzwijn is bezorgd over de gezondheidstoestand van de migranten in de kerk. "Het gaat steeds minder met de patiënten. Er zijn verschillende mensen met hartproblemen, nierproblemen, maar ook psychische problemen. Sommigen van hen hebben al verschillende zelfmoordpogingen gedaan". Ze vreest dat deze problemen alleen maar erger worden naar gelang de hongerstaking voort duurt.

Hoewel er in de Belgische pers maar weinig aandacht is voor de actie van de migranten, hebben de autoriteiten wel gereageerd op de hongerstaking. De staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Sammy Mahdi, is van mening dat een hongerstaking niet de juiste manier is om een verblijfsvergunning af te dwingen. "We proberen mensen zoveel mogelijk te helpen om hun zaak zo snel mogelijk af te handelen. Maar niet alle mensen zonder papieren kunnen in België blijven", verklaard Mahdi.

Lees ook: EU vergemakkelijkt visum voor Marokkanen in ruil voor terugkeer migranten

De staatssecretaris zegt dat "de Belgische regering van mening is dat deze beweging symbool staat voor de noodzaak om de hulp aan asielzoekers op Europees niveau beter te coördineren, zodat ze in alle lidstaten worden herplaatst". Momenteel verblijven er in België 150.000 migranten zonder papieren.

Bladna.nl