Zoeken

Ihsane is eerste regeringscommissaris met hoofddoek in België

3 juni 2021 - 15:00 - Wereld

©

Staatssecretaris Sarah Schlitz voor Gelijkheid en Diversiteit in België, heeft Ihsane Haouach benoemd tot regeringscommissaris voor Gelijkheid van Vrouwen en Mannen. Sommigen zien dit als een symbool van het "inclusieve neutraliteits"-beleid van Ecolo, maar de partij ontkent dit.

Koning Filip van België heeft enkele dagen geleden de benoeming goedgekeurd van de Belgisch-Marokkaanse Ihsane Haouach tot regeringscommissaris bij het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen. De benoeming was een voorstel van staatssecretaris Sarah Schlitz voor Gendergelijkheid, Gelijke Kansen en Diversiteit. Ihsane Haouach werd gekozen "om haar professionele kwaliteiten en haar achtergrond", aldus Ecolo. Maar het feit dat zij een hoofddoek draagt heeft de woede gewekt van de MR, die van mening is dat "de benoeming van een vrouw met een religieus symbool tot regeringscommissaris bij het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen volledig in strijd is met het beginsel van neutraliteit van de Staat".

Ihsane Haouach is afgestudeerd aan de Solvay Business School. Zij begon haar carrière in de energiesector en is met name directeur van Brugel, de regulerende instantie voor de elektriciteits-, gas- en watermarkten in Brussel, schrijft de RTBF. Haouach staat ook aan de basis van verschillende initiatieven ten behoeve van jongeren en vrouwen. "Ihsane Haouach is gekozen vanwege haar professionele kwaliteiten en haar carrière, niet vanwege een bepaald symbool," zei Ecolo dinsdag.

De aankondiging van deze benoeming komt op een moment dat de kwestie van de sluier bij de vervoersmaatschappij MIVB nog steeds voor opschudding zorgt. Volgens Ecolo is deze timing slechts "toeval". De keuze van de commissaris is het resultaat van een lange procedure, aldus de Franstalige groenen.

Bladna.nl