Zoeken

Canada: moslimzussen slachtoffer van gewelddadige racistische aanval

29 juni 2021 - 12:40 - Wereld

©

In de wijk Saint Albert in de Canadese stad Edmonton, zijn twee gesluierde zussen op 23 juni aangevallen door een 50-jarige man. De politie is nog altijd op zoek naar de verdachte van deze racistische aanval.

Het incident begon met racistische opmerkingen van de 50-jarige verdachte tegen de twee zussen. Het bleef echter niet bij woorden. De man greep een van de zussen bij haar sluier en wierp haar zodanig hard op de grond dat zij het bewustzijn verloor. Vervolgens bedreigde hij de andere moslima met een mes waarna hij wegvluchtte. De twee slachtoffers verkeren buiten levensgevaar. Een van de zusters werd naar het ziekenhuis gebracht waar zij weer tot bewustzijn kwam en het andere slachtoffer is ter plaatse aan haar verwondingen behandeld. De lokale politie is een onderzoek gestart naar het haatmisdrijf. "De politie van Saint Albert heeft, vergezeld van de hondenbrigade, de omgeving doorzocht, maar ze hebben de verdachte niet kunnen vinden", meldt politieagent J.M. Burroughs.

"We zien dit soort misdaden niet vaak in Saint Albert, dus we zijn verbijsterd. Maar we weten dat criminelen geen grenzen kennen", verklaarde Burroughs. De politieagent roept de lokale bevolking op om zich bij de politie te melden als ze informatie hebben die het onderzoek verder kan helpen en om waakzaam te zijn in het geval ze de verdachte ergens tegen het lijf lopen. Staff Sergeant Tony Dickens van de Royal Canadian Mounted Police in Alberta verklaarde in de Canadese krant The Edmonton Journal, dat er wordt samengewerkt met verschillende politiediensten om te strijden tegen haat en extremisme.

Volgens de moeder van de twee zussen verkeren haar dochters nog altijd in een staat van shock. "Mijn dochters zijn getraumatiseerd en voelen zich niet veilig genoeg om weer naar buiten te gaan. Ze smeekten me zelfs om ook niet naar buiten te gaan vanwege de angst die ze voelden", vertelt de moeder van de slachtoffers. Een van de zussen is werkzaam voor de non-profit organisatie Reach Edmonton die zich inzet voor de veiligheid van verschillende gemeenschappen in de Canadese stad. Haar zus is als vrijwilliger actief voor dezelfde organisatie.

Een woordvoerder van Reach Edmonton verklaarde aan de nieuwszender CBS News dat de familie uit Irak naar de Franstalige provincie Quebec was gevlucht. Omdat zij daar werden geconfronteerd met racisme, besloot de familie om naar de provincie Alberta te verhuizen. De burgemeester van Edmonton, Don Iveson, vindt de aanval volstrekt onaanvaardbaar. "Het lijkt erop dat onze moslimgemeenschap opnieuw het doelwit is. Onze moslimfamilies, buren en vrienden verdienen het om zich veilig en welkom te voelen in hun gemeenschap. Weten dat velen van hen zich op dit moment niet veilig voelen breekt mijn hart. De stad Edmonton steunt oproepen om de wetten tegen haatmisdaden in Canada te versterken en zal met haar partners blijven samenwerken om een einde te maken aan haataanvallen”, beloofde Iveson.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team