Zoeken

Belgische gemeente verwelkomt eeneiige drieling Hafsa, Houda en Hiba

23 oktober 2023 - 10:00 - Wereld

©

In het Belgische Hamont-Achel is een gezin onverwacht uitgebreid van vijf naar acht leden. De komst van de eeneiige drieling Hafsa, Houda en Hiba, zorgde voor zowel vreugde als een logistieke omslag. "Onze eerste reactie? De slappe lach," vertelt de moeder.

Het gezin, dat al een 17-jarige, een 13-jarige en een 20 maanden oud kind had, verwelkomde eind augustus drie nieuwe gezinsleden: Hafsa, Houda en Hiba. De geboorte van de eeneiige drieling, een kans van 1 op 100.000, was een complete verrassing. De vader, Hafid, ziet het echter als een herhaling van de geschiedenis, aangezien hij zelf een tweeling is en meerlingen in zijn familie voorkomen.

Lees ook: Malinese vrouw in Marokko bevallen van negen baby’s

De moeder, die anoniem wil blijven, beschrijft de zwangerschap als een uitdaging, vooral aan het einde. Ondanks dat het soepel verliep, bracht de risicozwangerschap haar naar het ziekenhuis in Genk, waar ze twee weken moest blijven vóór de drieling via een keizersnede ter wereld kwam. De meisjes, die prematuur geboren werden, brachten hun eerste dagen door in couveuses en zijn nu thuis, waar het gezin zich aanpast aan de nieuwe routine. "Om de drie uur geven we de drie baby’s een flesje. Hun verzorging, met pampers en voeding, neemt telkens twee uur in beslag. En een uur later begint het opnieuw,” legt de moeder uit aan Het Nieuwsblad.

Gynaecologe Tinne Mesens, die de bijzondere zwangerschap begeleidde, benadrukt de zeldzaamheid en de risico’s van een eeneiige drieling. Ze legt uit dat strikte monitoring noodzakelijk is vanwege de kans op complicaties. Ondanks deze potentiële gevaren, verliep de geboorte van Hafsa, Houda en Hiba voorspoedig. "De drie kindjes waren gezond, wogen elk meer dan een kilo. Zo’n goeie start is goud waard," zegt Mesens.

Lees ook: Marokko: drieling geboren in Settat (foto’s)

Het gezin staat positief tegenover de toekomst met hun ’drie hartjes’, zoals ze liefkozend naar de meisjes verwijzen. Hoewel het dagelijkse leven hectischer is geworden, zijn de ouders en hun andere kinderen dolgelukkig en trots op de zusjes. De identieke drieling zorgt wel voor wat verwarring. Het gezin gebruikt nog steeds de naambandjes uit het ziekenhuis om de baby’s uit elkaar te houden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team