Zoeken

België: agenten in verdenking gesteld voor dood Sabrina en Ouassim

10 februari 2022 - 20:20 - Wereld

©

Drie politieagenten zijn in verdenking gesteld door de kamer van inbeschuldigingstelling in Brussel, voor hun vermeende betrokkenheid bij het drama dat vijf jaar geleden de dood veroorzaakte van twee jonge Marokkaanse Brusselaars.

De 20-jarige Sabrina El Bakkali en de 24-jarige Ouassim Toumi kwamen om het leven op de avond van 9 mei 2017, tijdens een achtervolging door de politie. Ze reden op een motorfiets op de Louizalaan, toen een politiepatrouille hun gevaarlijk rijgedrag opmerkte en de achtervolging inzette. Bij het verlaten van de Louizatunnel botste de motor frontaal op een voertuig van de hondenbrigade, dat de weg had versperd. Ouassim overleed ter plaatse terwijl Sabrina dezelfde nacht in het ziekenhuis bezweek.

Lees ook: Belgische politie verdacht van doodslag op Sabrina en Ouassim

In augustus jongstleden oordeelde de raadkamer dat er voldoende bewijzen waren om de drie politieagenten aan te klagen wegens doodslag. De zaak werd vervolgens teruggestuurd naar het Openbaar Ministerie om hen aan te klagen en daarna voorgelegd aan de Kamer van inbeschuldigingstelling. Die oordeelde op 9 februari dat het optreden van de politie disproportioneel was. De kamer stelt, bijna 5 jaar na de dood van de twee jongeren, alsnog drie agenten in verdenking. Het betreft de agenten die de achtervolging hadden ingezet en de politieman die zijn voertuig dwars over de rijbaan had gezet, schrijft De Standaard.

Lees ook: België: familie door politie doodgereden Mehdi eist gerechtigheid

De nabestaanden van Sabrina en Ouassim komen na een lange juridische strijd eindelijk een stapje dichter bij de vervolging van de agenten. "De politie mag geen gevaarlijke achtervolgingen inzetten die mensenlevens in gevaar brengen voor verkeersovertredingen die met boetes bestraft kunnen worden", laat de familie weten via een persbericht. De pleidooien om te bepalen of de drie officieren voor een strafhof moeten worden gedaagd, beginnen op 23 februari.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team