Zoeken

Brusselse agenten veroordeeld voor dodelijke achtervolging Ouassim en Sabrina

6 december 2023 - 20:00 - Wereld

©

Drie inspecteurs van de Brusselse politie zijn veroordeeld voor hun rol in een dodelijke politieachtervolging in mei 2017, waarbij Ouassim en Sabrina om het leven kwam.

De rechtbank oordeelde dat de politiemensen meerdere fouten maakten, maar wees ook op de verantwoordelijkheid van Ouassim, die 60% van de schuld kreeg toegewezen. "Hij bracht zijn leven, dat van zijn verloofde en dat van andere weggebruikers in gevaar", aldus de rechter.

Lees ook: Zaak Ouassim en Sabrina: politieagenten voor de rechter

Op de avond van 9 mei 2017 begon de achtervolging toen een politiepatrouille een roekeloos rijdende motorrijder opmerkte, wiens passagier geen beschermende schoenen droeg. Bij een poging tot controle sloeg het jong koppel op de vlucht. Na een korte achtervolging met snelheden tot 140 km/u, botste Ouassim op een politiewagen die aan de uitgang van een tunnel stil stond. De 24-jarige Ouassim overleed ter plekke, terwijl Sabrina later aan haar verwondingen bezweek.

Ondanks pogingen van het Brusselse parket om de zaak buiten de rechtbank te houden, en een vordering tot vrijspraak van het openbaar ministerie, oordeelde de politierechtbank anders. De beklaagde agenten werden schuldig bevonden aan onopzettelijke doodslag door gebrek aan voorzorg en voorzichtigheid. "De beslissing om de motorrijder te controleren was legitiem, maar de risico’s van de achtervolging waren te groot en niet proportioneel", verklaarde de rechter.

Lees ook: Agenten 5 jaar na dodelijke achtervolging Sabrina en Ouassim eindelijk voor de rechter

De twee achtervolgende politie-inspecteurs kregen respectievelijk celstraffen van 5 en 8 maanden, waarvan de helft voorwaardelijk. De zwaarste straf was voor het lid van de hondenbrigade die zijn voertuig in de tunnel had geplaatst en 10 maanden celstraf, waarvan de helft voorwaardelijk, kreeg. De rechter benadrukte dat de agent een gevaarlijke situatie had gecreëerd en het ongeval had moeten zien aankomen.

Bladna.nl