Zoeken

Basketbalspeelster met hoofddoek uitgesloten in Frankrijk (video)

3 februari 2023 - 09:00 - Sport

©

De Franse basketbalfederatie verbiedt sinds kort vrouwelijke spelers een hoofddoek te dragen tijdens de wedstrijden. Een "onbillijke" maatregel die Salimata Sylla bestraft, die al 13 jaar basketbal speelt. En dat terwijl de sport-hijab door een groot aantal atleten over de hele wereld wordt gedragen.

Salimata Sylla, aanvoerster van de basketbalclub van Aubervilliers (Seine-Saint-Denis), werd begin januari voor het eerst uitgesloten van een wedstrijd in Noord-Frankrijk. Net voor de aanvang van de wedstrijd liet de scheidsrechter haar coach weten dat de 25-jarige basketbalspeelster, die al meer dan tien jaar in het Franse kampioenschap speelt, niet mocht spelen vanwege de sport-hoofddoek die ze nu al drie jaar draagt, meldt Le Parisien.

Lees ook: Ontslagen omdat hij "een zuiver product van Allah" is

"Ik verdien mijn plaats voor de wedstrijd, ik sta op een zondag vroeg op om drie uur lang te rijden naar Escaudain (Hauts-de-France), ik kleed me om en warm me samen met mijn teamgenoten op, om vervolgens uitgesloten te worden? Ook al draag ik een goedgekeurde hoofdbedekking," zegt Salimata Sylla. Ze voelt zich "vernederd" en gekwetst. Ook de voorzitter van haar club, Sébastien Marie-Sainte, begrijpt de beslissing niet. "Salimata is de pijler van ons team. Ze is een zeer goede speelster op wie we vertrouwen en ze is ook een ambassadeur van de sport. Nu worden we verstoken van een rolmodel voor de jeugd", betreurt hij.

Het klopt dat de regels van de Franse basketbalbond (FFBB) het dragen van de hijab al "drie of vier jaar" lang verbieden, maar "de heksenjacht" is pas echt van start gegaan in januari, verklaart de voorzitter van de club van Aubervilliers. Hij wijst er ook op dat de situatie van Salimata, "Sali" voor haar vrienden, geen "geïsoleerd geval" is. De beslissing is gewoon "walgelijk" volgens Romy, een teamgenoot van Sali. "Het dragen van de hoofddoek is een non-issue tussen ons. We zijn hier allemaal om te sporten, niet om naar elkaar te kijken", zegt Muriella, een andere speler.

Lees ook: Nike ontwerpt hijab voor NBA basketbalteam

De regel wordt niet toegepast door de internationale basketbalfederatie (FIBA), volgens Salimata. Ze vertelt dat binnen een jaar verschillende buitenlandse atleten naar Frankrijk zullen komen, om "met hun hoofddeksel" deel te nemen aan de Olympische en Paralympische Spelen, "terwijl tegelijkertijd Franse vrouwen die het dragen worden uitgesloten". De jonge vrouw wil maar één ding: "basketbal spelen. En dat andere vrouwen en meisjes dezelfde kans krijgen. Het is een serieuze zaak om dit in 2023 te vragen".

Bladna.nl