Zoeken

Voetbal vs hoofddoek: steun én kritiek voor Marokkaanse Nouhaila Benzina

8 augustus 2023 - 12:00 - Sport

©

De Marokkaanse prediker Ahmed Raissouni heeft het opgenomen voor Nouhaila Benzina, de eerste speelster die een hoofddoek draagt tijdens een WK-vrouwenvoetbal. De Marokkaanse verdedigster is het doelwit van extremisten.

Nouhaila Benzina kan rekenen op de steun van de Marokkaanse prediker Ahmed Raissouni. Hij heeft de venijnige islamofobe aanvallen op de Marokkaanse verdedigster veroordeeld, meldt Itlala Press. Raissouni zegt de toewijding van Benzina en haar trots om de hijab te dragen ondanks de "afleiding en druk" te waarderen. In antwoord op een vraag van zijn volgers over het dragen van de hoofddoek tijdens een sportevenement, zei hij dat er "geen kwaad, geen bezwaar" is.

Lees ook: Beeld Nouhaila Benzina met hijab op WK-vrouwen is "iconisch"

Volgens de prediker moeten er veel overwegingen worden gemaakt bij het onderzoeken van de kwestie. In dit geval gaat het "om een specifieke speelster, die obstakels heeft overwonnen en heeft uitgeblonken, en waarvan we verder niet veel weten. We kunnen dus alleen maar haar vaardigheden en haar toewijding om de hijab te dragen waarderen, door dit trots te verkondigen ondanks de afleiding en de druk".

Nouhaila Benzina is de geschiedenis ingegaan door de eerste speelster met een hijab te worden op een WK-vrouwenvoetbal. Ze kreeg zonder verrassing veel kritiek van internationale media, vooral uit Frankrijk. In juli verklaarde de Franse sportkrant L’Équipe dat de beslissing van Benzina om de hijab te dragen "zeer controversieel" was. CNews veroorzaakte een soortgelijke controverse met islamofobe opmerkingen. De Franse media beschreven de hijab als een "ongelooflijke achteruitgang".

Lees ook: FIFA viert historische overwinning Atlas Leeuwinnen

Er zijn niet alleen kritische opmerkingen gericht op de Marokkaanse verdedigster. Ze krijgt ook veel steun. "Nouhaila Benzina is de eerste speelster geworden die de hijab draagt tijdens een wedstrijd van het FIFA Vrouwen Wereldkampioenschap. Voetbal is inclusief, tolerant, universeel en divers", verklaarde Gianni Infantino, de voorzitter van de FIFA. Sinds 2014 staat de Wereldvoetbalbond het dragen van een hoofddoek toe in internationale wedstrijden.

Bladna.nl