Zoeken

Olympische spelen 2024: IOC staat hijab toe ondanks Frankrijk

1 oktober 2023 - 23:30 - Sport

©

Terwijl de discussie in Frankrijk voortduurt, heeft het Internationaal Olympisch Comité (IOC) besloten het dragen van de hijab toe te staan in het Olympisch dorp tijdens de Olympische Spelen van 2024 in Parijs.

"In het Olympisch dorp gelden de regels van het IOC. Er zijn geen beperkingen op het dragen van de hijab of enige andere religieuze of culturele kleding," bevestigt een woordvoerder van het IOC. Het Olympisch dorp biedt tijdelijke huisvesting aan duizenden atleten en beschikt over gemeenschappelijke voorzieningen.

Lees ook: Abaya: Antonio Guterres bekritiseert Frankrijk

Deze beslissing van het IOC volgt op uitspraken van de Franse minister van Sport, Amélie Oudéa-Castéra. Tijdens een interview op France 3 benadrukte ze de toewijding van Frankrijk aan een strikt seculier beleid, wat betekent "een verbod op alle vormen van proselytisme en absolute neutraliteit van de openbare dienst. Vertegenwoordigers van onze delegaties in onze Franse teams zullen de hoofddoek niet dragen."

Oudéa-Castéra verwees naar een beslissing van de Franse Raad van State. In juni wees deze hoogste administratieve rechtbank een verzoek af van de ’Hijabeuses’, een groep moslimvoetbalsters die de annulering eisten van een regel van de Franse voetbalfederatie (FFF) die sinds 2016 het dragen van kleding of symbolen verbiedt die duidelijk een politieke, filosofische, religieuze of vakbondslidmaatschap aangeven.

Lees ook: School in Rabat weigert toegang aan leerlingen met hoofddoek

Het persbureau van het Franse ministerie van Sport lichtte dinsdag toe aan CNN dat de minister "simpelweg de wet herinnerde". Volgens de beslissing van de Raad van State zijn "Franse teams onderworpen aan het principe van neutraliteit van de openbare dienst", waardoor het dragen van een hoofddoek of enig ander item dat religieuze affiliatie toont, niet is toegestaan wanneer men Frankrijk vertegenwoordigt in nationale of internationale sportcompetities.

Bladna.nl