Zoeken

Doorstoot Atlas Leeuwen doet Arabische verdeeldheid vergeten

14 december 2022 - 12:00 - Sport

©

Het succes van Marokko op het WK brengt de volkeren van de Arabische wereld samen en verenigt hen. Hierdoor raken de politieke conflicten in het Midden-Oosten enigszins in de vergetelheid.

Alhoewel Marokko en de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein en Soedan hun betrekkingen met Israël hebben genormaliseerd in het kader van het Akkoord van Abraham in 2020, vieren het Marokkaanse team en de fans samen met de Palestijnen. Het hele Arabische publiek ondersteunt de Palestijnse zaak door Palestijnse en Marokkaanse vlaggen te hijsen en Palestijnse sjaals op de schouders te dragen.

Lees ook: Marokkaanse voetbalsucces eensgezind gevierd in Arabische wereld

Ahmed Sabri, een jonge Palestijn uit Doha, vertelde aan AP News, na de overwinning van Marokko op Portugal op zaterdag, dat hij verrast was door de steun aan Palestina. "Ik had dit niet verwacht. Het laat zien dat Palestina niet alleen een politieke, maar ook een menselijke kwestie is." Hij had de Palestijnse vlag op zijn rug gedrapeerd. "Dit is het eerste WK in het Midden-Oosten en het eerste voor het Midden-Oosten," zei zijn Egyptische vriendin Yasmeen Hossam, die in een Marokkaanse vlag was gedrapeerd.

Voetbaltrainer Ahmed Abu Suleiman uit het vluchtelingenkamp Shati in Gaza, zei trots te zijn op het grote aantal Palestijnse vlaggen in Doha. "Regimes veranderen, maar mensen veranderen niet. De Palestijnse kwestie is een Palestijnse wonde," zei hij. "Het is een onbeschrijfelijk gevoel, alsof de Palestijnen spelen. De meesten van hen droegen spandoeken met Palestijnse en Marokkaanse vlaggen en de slogan ’Eén volk, één land’", reageert Ibrahim al-Lilli, een van de fans die de wedstrijd tussen Marokko en Portugal volgde in een sporthal in Gaza voor een groot, door Qatar geschonken scherm.

Lees ook: Marokkaanse Ahmed maakt sinds 2002 FIFA-wereldbeker (video)

Marokko is het eerste land in Afrika en de Arabische wereld dat de halve finales van een WK bereikt. De Atlas Leeuwen versloegen Kroatië (finalist in 2018); dan België en Canada. Tegen Spanje, de wereldkampioen van 2010, werd gewonnen via strafschoppen (3-0) en tegen Portugal met 1-0. Deze woensdag spelen de Atlas Leeuwen tegen Frankrijk.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team