Zoeken

Marokkaanse Ahmed maakt sinds 2002 FIFA-wereldbeker (video)

13 december 2022 - 14:00 - Sport

©

Ambachtsman Abdelkader werkte dit jaar voor de zesde keer mee aan de vervaardiging van de beroemde gouden trofee, die uitgereikt wordt aan het team dat het wereldkampioenschap voetbal (WK) wint.

Ahmed Ait Sidi Abdelkader werkt al sinds 2002 mee aan de vervaardiging van de iconische WK-trofeeën: die van 2002 in Zuid-Korea en Japan, 2006 in Duitsland, 2010 in Zuid-Afrika, 2014 in Brazilië, 2018 in Rusland en de huidige trofee in Qatar. Hij is geboren in de Marokkaanse stad Ouarzazate, maar woont nu in de Italiaanse stad Milaan. De vakman is in dienst van het Italiaanse bedrijf GDE Bertoni, een trofee- en medaillefabrikant, beroemd voor het maken van enkele van de meest prestigieuze sportmedailles en trofeeën, waaronder de FIFA World Cup Trophy.

Lees ook: Qatar 2022: Marokko vertrekt met minimaal 25 miljoen dollar

Volgens SNRT News wordt Abdelkader beschouwd als de persoon die het meest heeft bijgedragen tot de creatie en decoratie van de wereldbeker, zowel van het origineel als de identieke kopie. Hij ziet persoonlijk toe op de decoratie en de restauratie van de beker om de vier jaar. Het betreft een wisseltrofee, het winnende land mag de originele beker even vasthouden om deze na de finalewedstrijd te tonen aan het publiek, en krijgt daarna een replica mee naar huis. De originele beker blijft in het bezit van de FIFA.

Lees ook: FIFA-ranking: Atlas Leeuwen stap verwijderd van top 10

De eerste FIFA-wereldbeker werd in 1971 gebeeldhouwd door de Milanese kunstenaar Silvio Gazzaniga. De FIFA meldt dat de trofee gemaakt is van 18 karaats goud en dat hij 36,8 cm hoog is en 6,175 kg weegt. De voet heeft een diameter van 13 cm. De beroemde trofee kostte ongeveer 50.000 dollar ten tijde van de vervaardiging, en wordt nu naar verluidt gewaardeerd op ongeveer 20 miljoen dollar. Zal Marokko voor één van de grootste stunts uit de voetbalhistorie zorgen en deze beker mee naar huis nemen?

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team