Zoeken

Marokkaanse voetbalsucces eensgezind gevierd in Arabische wereld

13 december 2022 - 18:00 - Sport

©

De knappe prestatie van het Marokkaanse elftal op het WK wordt in heel de Arabische wereld uitbundig gevierd. De overwinningen van Marokko worden ook beschouwd als hun eigen succes. Dat Marokko zich op zo’n positieve manier profileert maakt mensen in de regio heel blij.

In de Marokkaanse hoofdstad Rabat vierden de Marokkanen het bereiken van de halve finale met veel toeters en bellen. "We waren zo gestrest tijdens de wedstrijd, maar nu willen we natuurlijk kampioen worden," zegt Mohamed Amine uit Rabat in het AD. "Onze spelers en dit team hebben de reputatie van Marokko flink verhoogd in de rest van de wereld. Morocco World News schrijft dat de overwinning "weer een week markeert vol festiviteiten en een groot feest in de Arabische en Afrikaanse wereld. Met elke overwinning lijkt de bevolking in Marokko met miljoenen te groeien, gezien de grote steun die het elftal krijgt van fans van over de hele wereld".

Lees ook: Google-baas Sundar Pichai feliciteert Marokko met WK-kwalificatie

De 23-jarige voetbalfan Abdullaziz Errayes uit Libië keek live naar de wedstrijd. Hij is zeer blij met het resultaat. "Het is zo mooi dit. Marokko is het eerste Afrikaanse en Arabische land dat de halve finale haalt op een WK. Marokko vertegenwoordigt ook ons!" Het En hij is niet de enige die zo blij is, het Marokkaanse elftal wordt in Qatar gesteund door fans uit de hele Arabische wereld. "Dit is echt ongelooflijk", zegt Saleh al-Rayes, een 27-jarige voetbalfan uit Saudi-Arabië. "Marokko kwam naar deze wedstrijd als de underdog en dan winnen ze ook nog! Dit is echt de Arabische trots." Al-Rayes voelt zich nu ook meer vertegenwoordigd in de voetbalwereld, mede door het feit dat het WK in Qatar wordt georganiseerd. "Het is een onbeschrijfelijk gevoel. Ik zweer het: het voelde alsof de Palestijnen zelf aan het voetballen waren", aldus Ibrahim al-Lilli, een Marokkofan uit Gaza.

Via sociale media hebben ook veel politieke leiders en andere beroemdheden Marokko geprezen. "Historisch en buitengewoon! De kwalificatie van de Leeuwen van de Atlas voor de halve finale van het WK 2022 is die van heel Afrika", schreef de president van Tsjaad, Mahamat Idriss Déby, op Twitter. "We geven volledige steun aan de vertegenwoordigers van Afrika voor de grote finale. Afrika wereldkampioen, ja het is mogelijk inchallah!"

Lees ook: Bondscoach Nederland prijst Ziyech en Marokkaanse elftal

Koning Hamad bin Isa Al Khalifa van Bahrein feliciteerde Koning Mohammed VI met de "grote, internationaal historische prestatie" en minister-president Mohammed bin Rashed van de Verenigde Arabische Emiraten schreef op Twitter: "Geen stem is luider dan die van Marokko op dit WK". De Irakese eerste minister Mohammed Shia al-Sudani tweette dat zijn land de vreugde van hun broeders deelt.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team