Zoeken

Asielaanvraag Marokkaanse voetbalsupporter in Groot-Brittannië afgewezen

6 februari 2023 - 23:00 - Wereld

©

De asielaanvraag van een Raja Casablanca-supporter en prominent lid van de Ultra Green Boys, werd in het Verenigd Koninkrijk afgewezen. Hij was Marokko ontvlucht om te ontsnappen aan represailles van de rivaliserende hooligangroep, de Winners, supporters van Wydad AC. Hij zal als gevolg naar Marokko worden uitgezet.

Bekend onder de initialen ’AC’, kwam de gevluchte Raja Casablanca-supporter in 2018 aan in het Verenigd Koninkrijk, na een lange reis door Turkije, Griekenland, Macedonië, Servië, Kroatië, Slovenië, Oostenrijk, Zwitserland, Italië en Frankrijk. Sindsdien woont hij in Glasgow. Hij zegt dat hij Marokko moest verlaten omdat hij er vreesde voor zijn leven, wegens bedreigingen van de Winners, een groep supporters van voetbalclub Wydad.

Lees ook: Verlamde Abdel bedreigd met uitzetting naar Marokko

In oktober 2013 pakte ’AC’ een spandoek van de groep Winners af. Hij werd gefotografeerd terwijl hij het spandoek ondersteboven hield, samen met andere leden van de Green Boys. In de ogen van de Winners is deze daad een ernstige belediging. Het beeld ging viraal op sociale media. In een wraakactie tegen de Green Boys ontvoerden de Winners ’AC’. Ze staken hem neer en verbrandden hem. Na de aanval werd hij de supporter in het ziekenhuis behandeld en door de politie ondervraagd, maar hij weigerde mee te werken uit vrees voor nog meer geweld. Toen hij opnieuw werd aangevallen in Fez en Casablanca besloot hij Marokko te verlaten voor het buitenland.

Lees ook: Denemarken zet Marokkaanse activist Abdelali "Crabman" Achahbi land uit

’AC’ vroeg in het Verenigd Koninkrijk asiel aan, maar dat werd in 2020 door de minister van Binnenlandse Zaken afgewezen. Hij ging in beroep tegen de beslissing, maar het tribunaal wees zijn verzoek voor een hogere hoorzitting af, meldt de Scottish Daily Express. Na deze afwijzing heeft hij een verzoek ingediend voor een rechterlijke toetsing bij de hoogste civiele rechtbank van Schotland, maar ook dat werd geweigerd. Het beroep tot nietigverklaring van de eerdere beslissing werd door rechter Lord Sandison verworpen, omdat de aard van het asielverzoek in het Verenigd Koninkrijk "ongebruikelijk is".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team